Резолюція захисту бізнесу: 8 вимог до Президента та прем’єра

Український бізнес просить керівництво держави приборкати рейдерство й зупинити тиск силових структур на підприємців, щоб уникнути негативних економічних, соціальних, політичних і навіть протестних настроїв в суспільстві. Допомогти «верхам» почути «низи» попросили нас – народних депутатів з різних фракцій. Разом із постраждалими аграріями та власниками термiналiв, товаровиробників, експортерів та переробникiв с/г продукції, ми підготували звернення щодо припинення тиску на бізнес та Антирейдерську резолюцію (текст нижче). 7 липня 2017 року я презентував її на конференції «GrainUkraine-2017» у м. Одеса. Документ підтримали майже 500 представників з різних компаній. Головна вимога людей – влада має навести лад із безчинством правоохоронців та працівників Мін’юсту, які тиснуть на аграріїв та «віджимають» бізнес.

Щоб донести бачення людей вирішення проблеми рейдерства, на початку тижня я зі своїми колегами надіслав офіційне депутатське звернення на ім’я Президента Петра Порошенка та прем’єра Володимира Гройсмана (текст його дивіться нижче). Під ним підписи представників різних фракцій: БПП, «Батьківщина», «Самопоміч» та позафракційні. Зокрема резолюцію підтримавли Леонід Козаченко, Вадим Івченко, Іван Крулько, Семен Семенченко, Борис Тарасюк, Руслан Сидорович, Валентин Дідич, Павло Костенко, Сергій Хлань, Олексій Рябчин, Олег Березюк, Сергій Євтушок, Андрій Вадатурський та інші депутати. Сподіваємося, що гарант Конституції та голова уряду нарешті побачать масштаби рейдерства і почнуть вживати адекватних заходів. Адже наразі всі спроби аграріїв захистити від рейдерів власне майно та життя розбиваються об повний саботаж з боку правоохоронців (Нацполіції, МВС, ГПУ) та працівників Мін’юсту (затягування та відмова розгляду судових спорів і скарг Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації). Місцева влада також не реагує на подібні факти й не надає допомоги потерпілим. Ця «трійка» цинічно робить усе, щоби прикрити рейдерів та сховати «кінці в воду», бо часто самі є частиною цих корупційних схем.

Я займаюся темою протидії рейдерства систематично. Але в останні два місяці всі відчули черговий пік силових захоплень агробізнесу по всій країні. Чому саме зараз? Пора збирати (читай забирати) врожай у чесних людей. З іншого боку, «жнивам рейдерів» сприяють прогалини закону та мовчазна згода наскрізь корумпованої правоохоронної системи. Словом, причин багато. Ми, як народні депутати, постійно отримуємо все більше звернень громадян зі скаргами на активне поширення рейдерських атак, безпідставний тиск на бізнес, на перешкоджання підприємцям із боку представників органів державної влади, створення бар’єрів для ведення підприємницької діяльності. В окремих випадках звичайних людей просто убивають, як це сталося з власником ФГ «Сім вітрів» у Дніпропетровській області Іваном Великим, або жорстоко б’ють, зокрема із залученням працівників Нацполіції (!) (конфлікт довкола ТОВ «Нива-2010» у с. Бережинка Кіровоградської області) тощо.

Починаючи з 2015 року в Україні активізувалося тотальне та цинічне рейдерство сільгосппідприємств. Від таких злочинних дій вже постраждали десятки підприємств у Кіровоградській, Дніпропетровській, Миколаївській та Вінницькій областях. У всіх випадках прослідковуються типові ознаки «віджиму» бізнесу та виконавці таких дій. Схеми майже однакові й прописані як під копірку: зміна власника, штучне нарощення боргів, відбирання техніки та урожаю, силовий тиск. Однак посилення тиску рейдерів відчуває не лише дрібний, а й великий бізнес. Нещодавно ми стали свідками наїзду на колектив та керівника агропромислової групи компаній RISOIL S.A Шоти Хаджішвілі, який заявив про неправомірний тиск правоохоронців. Сфабриковані кримінальні справи, обшуки у інвестора, який вклав близько $200 млн у заводи, термінали та виробництво в Україні. Таких випадків багато.

Натомість протидії таким випадкам з боку правоохоронців – нуль. Для розуміння наведу власну статистику: з 22 червня 2017 року мною у співавторстві з іншими колегами по парламенту було підготовлено та передано 6 депутатських звернень до правоохоронних органів, в тому числі, на ім’я Генерального прокурора України Юрія Луценка, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, міністра юстиції України Павла Петренка, голови Національної поліції Сергія Князева та інших. Реакції – нуль. Отримав лише одну відписку з Генпрокуратури за підписом першого заступника Дмитра Сторожука, що справами займаються (і тут увага) ПРОКУРОРИ ОБЛАСТЕЙ, ДЕ Й ВІДБУЛОСЯ ЦЕ БЕЗЧИНСТВО (!). Іншими словами, все спустили «вниз» – до тих, хто покриває ці факти рейдерства. Тож «щуку знову кинули у річку». Де логіка? Можливо, її побачить Президент і голова уряду, якщо силовики сліпі?

Виходить, що на четвертому році після Революції Гідності, бізнес в Україні, зокрема в аграрній сфері, не може відчувати себе спокійно та захищено. Ми вимагаємо адекватної реакції на всі зафіксовані випадки рейдерських атак на агробізнес і просимо Президента та прем’єра виконати низку вимог:

1. Розглянути резолюцію представників аграрного бізнесу, прийняту на конференції «Grain Ukraine-2017» у м. Одеса 7 липня 2017 року.

2. Сприяти припиненню рейдерських атак на сільськогосподарські підприємства, взяти на особистий контроль розслідування злочинів за даними епізодами, сприяти відновленню прав законних власників підприємств.

3. Сформувати Постійну міжвідомчу робочу комісію під головуванням прем’єр-міністра України із залученням керівництва Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Кіровоградської, Дніпропетровської, Миколаївської, Вінницької та Одеської обласних державних адміністрацій, інших представників місцевої влади, народних депутатів України, представників Громадської спілки «Аграрна Самооборона України», Громадської спілки «Самооборона бізнесу», потерпілих фермерів та селян для прийняття конкретних рішень щодо припинення рейдерських дій, поновлення прав законних власників, проведення неупередженого розслідування й покарання винних у рейдерських атаках та побитті селян разом із ветеранами АТО у с. Бережинка 27 червня 2017 року. Надати даній Постійній міжвідомчій робочій групі під головуванням прем’єр-міністра України конкретні повноваження щодо розгляду порушених у зверненні питань та можливість прийняття колективних рішень, які будуть враховані органами державної влади України, зокрема Кабінетом Міністрів України, Генеральною прокуратурою України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством юстиції України.

4. Вказати конкретну дату, коли відбудеться перше засідання міжвідомчої робочої групи.

5. Офіційно запросити на перше засідання міжвідомчої робочої групи представників Громадської спілки «Аграрна Самооборона України», потерпілих від рейдерських дій фермерів та селян.

6. Вжити невідкладних заходів щодо припинення необґрунтованого тиску з боку представників правоохоронних органів на діяльність представників аграрного бізнесу.

7. Вжити заходів щодо притягнення працівників правоохоронних органів, винних у побитті селян разом із ветеранами АТО у с. Бережинка 27 червня 2017 року, до встановленої Законом відповідальності.

8. Забезпечити захист представникам аграрного бізнесу від зловживань, «нападів» контролюючих та правоохоронних органів, зокрема сприяти припиненню участі правоохоронців у «рейдерських» захопленнях підприємств на боці нападників-злочинців, гарантувати належне ведення підприємницької діяльності та захист права приватної власності.

P.S: Якщо до голосу бізнесу не дослухаються, то відповідь може бути дуже неочікуваною і доволі рішучою.

Іван Мірошніченко Іван Мірошніченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram