ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 15 марта

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: immigrant-press.ru

З листа слухачки випливає, що державний нотаріус видав свідоцтво про право на спадщину її покійного чоловіка абсолютно сторонній людині – майже однофамільцю покійного. Прізвище спадкодавця – Кушнєров, прізвище спадкоємця – Кушніров. Наша слухачка - вдова спадкодавця, стверджує, що згаданий Кушніров не має жодних родинних стосунків з її померлим чоловіком. Хоча, варто зазначити, що ім’я і по-батькові померлого Василь Захарович, а ім’я і по-батькові спадкоємця - Трохим Васильович.

Шановна Пелагея Іванівна.

Ви маєте звернутися до суду про скасування Свідоцтва про право на спадщину, адже навіть в цій ситуації, якщо не було складено заповіту, на частку чоловіка мали претендувати у першу чергу діти спадкодавця, та той з подружжя, який його пережив, та батьки. (Стаття 1261 ЦКУ). Також, тут можливо має місце шахрайство та змова з нотаріусом, тому можна звернутися до міліції чи прокуратури про перевірку законності отримання Свідоцтва стороннім громадянином.

Батьки Руслани, які мешкають у м. Корець, не внесли до документів під час приватизації житла інформацію про погріб, розташований на прибудинковій території. Натомість, сусіди скористалися цією помилкою і нині погріб є предметом конфлікту. Що робити, запитує Руслана?

Шановна пані Руслано!

До 31 грудня 2010 року в державі існувала спеціальна спрощена система – абсолютно всі будови, які були збудовані власними силами, мали бути оформлені за спрощеною процедурою. З першого січня 2011 року ця процедура стала трохи складнішою.

Якщо в вашому випадку сусід подав раніше документи, і оформив їх належним чином, зараз закон на його боці. Можливо доцільніше просто піти, і домовитись з сусідом.

І ще одне, якщо будь-коли ваш сусід надумає щось будувати, то він буде змушений отримати згоду на це від вас. І так само ви, якщо будете щось будувати, то будете змушені отримати згоду від нього (так як ваш одноповерховий будинок побудовано на 3 сім ї).

Так що наша вам порада – домовляйтесь полюбовно.

Фото: doska-nn.ru

Зінаїда Степанівна не здала в експлуатацію приватний будинок. Цим скористалися високопосадові квартиранти, та фактично заволоділи її майном. Рішення судів не на користь Зінаїди Степанівни. Справа тягнеться з 1997 року.

Шановна Зінаїда Степанівна!

Згідно з процедурою ЦПК вас повинні були належним чином повідомити про зміну судді (як ви зазначили) і лише тоді розпочинати слухання по справі.

Ви, коли побудували будинок, повинні були в обов’язковому порядку отримати усі необхідні документи (акти, технічний паспорт, свідоцтво на право власності). А без цього нажаль ви не є власником. Ви просто зобов’язані були отримати документи, які б підтверджували, що саме ви, і ніхто інший є власником цієї будівлі.

Ваш квартирант просто скористався цією ситуацією, і це звичайно не порядно, аморально і ганебно, але з юридичної токи зору, зважаючи на обставини справи, він мав на це право, оскільки не було власника, і він самотужки добудував будинок, та отримав усі необхідні документи на право власності.

Виходить, що зараз вам потрібно позбавити власника його законної власності – а це в вашому випадку практично не можливо. Шансів нажаль практично немає.

Взагалі, ви повинні завжди усвідомлювати і пам’ятати - все що ви вкладаєте, коли будуєте власний будинок, абсолютно все повинно документуватись. Обов’язково потрібно зберігати всі рахунки і чеки. Тому що, коли ви будете отримувати свідоцтво на право власності, все це вам може знадобитись.

Павло Іванович придбав автомобіль через біржу. За деякий час отримав рішення суду, в якому повідомлялось, що його автомобіль серед двох десятків інших автомобілів, за які не сплачено мито, тому він підлягає конфіскації. Чи справедливо це, запитує Павло Іванович?

Шановний Павло Іванович!

Якщо автомобіль був ввезений з порушенням митних правил, то коли це стало відомо, цілком законно на нього було накладено арешт.

Якщо в тексті винесеного рішення суду нічого не говориться про компенсацію вам витрат, ви можете подати позов в порядку регресу до третьої особи (а саме до вашого продавця). На основі рішення суду ви маєте право вимагати повернення коштів, які ви заплатили за авто.

Фото: stepauto.kiev.ua

Якщо в «продавця» зараз немає грошей, ви отримаєте на руки рішення суду, і зможете звернутись з ним до виконавчої служби, і вже в порядку виконання цього судового рішення витребувати свої гроші (можливо ви не отримаєте всі кошти відразу, але в нього напевно є якесь майно, і нерухомість).

Це вже безпосередньо буде завдання виконавчої служби виконати це судове рішення.

Слухачка пані Наталя спільно з чоловіком розпочала будівництво крамниці. Будівля залишилася не добудованою, а отже немає акту про завершення будівництва від місцевого архітектурного бюро (не з вини пані Наталі). Слухачка каже, що нині платить оренду земельної ділянки, на якій розташована будівля. «Чи можна перевести цю будівлю у житловий будинок? І як здійснювати цю процедуру?» – запитує слухачка.

Шановна пані Наталю!

Перш за все ви повинні запам’ятати, що з представниками державної влади у вас не повинно бути жодних усних домовленостей, виключно письмове листування.

Адже лише письмове листування є підґрунтям і доказом для звернення до суду, в разі виникнення спірних питань.

Що ж до вашого запитання, то на сьогоднішній день процедура переведення нежитлового приміщення в житлове виглядає наступним чином:

1. Потрібно отримати містобудівні умови і обмеження на реконструкцію у виконкомі (заяву написати і додати правовстановлюючі документи на приміщення, ескіз передбачуваної реконструкції, згода співвласників, власників (балансоутримувача) будинку якщо він багатоквартирний);

2. Виконати робочий проект на реконструкцію;

3. Провести його експертизу, отримати дозвіл ДАБІ, БТІ;

4. Подати заяву в ДАБІ на приймання в експлуатацію;

5. Отримати сертифікат та зареєструвати в БТІ

Але треба зазначити, що в місцевих правилах можуть бути деякі нюанси та додатки, які потрібно враховувати.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram