ГоловнаБлогиБлог Флоріана Юр'єва

Про нинішню ситуацію в «Літаючій тарілці»

Дорогі друзі! Я вдячний усім, хто долучились до захисту мого архітектурного твору – комплексу будівлі Інституту науково-технічної інформації, також відомого як “Літаюча тарілка” на Либідській.

Фото: Макс Требухов

Наші спільні зусилля не були марними.

Після публікації мого відкритого листа з приводу загрози знищення “Літаючої тарілки”, до мене звернулися представники компанії-забудовника, а також архітектурна група, що працює над створенням “Центру живої науки” в будівлі мого авторства. Вони запевняють мене, що жодної перебудови чи суттєвого втручання в мій твір не планується.

Завдяки увазі з боку громадськості з’явилася надія відвернути реальну загрозу знищення “Літаючої тарілки”, яка вважається знаковою спорудою української архітектури. Я особливо вдячний Президенту НАН України Борису Патону, голові Національної спілки музикантів академіку Академії мистецтв України Євгену Савчуку, Народному артисту України, професору Анатолію Баженову та активістам руху SaveKyivModernism за їхню підтримку мого звернення до громадськості. Впевнений, що без такої підтримки достукатись до «перебудовників» не вдалося би.

Пам’ятаймо, що процес необхідного ремонту та реставрації “Літаючої тарілки” треба тримати під постійним громадським контролем. Мене, як автора головного архітектора будівлі Інституту науково-технічної інформації,запросили увійти до творчої проектної групи, що займається відновленням “Літаючої тарілки”. Зараз мене запевняють, що вхід до торгівельного комплексу “ОушенМолл” через вестибюль “Літаючої тарілки” більше не планується, що унікальну акустику концертної зали буде збережено, а саму залу буде відреставровано за моїм проектом.

При цьому, робочої проектної документації, згідно з якою буде здійснюватись реставрація “Літаючої тарілки”, мені досі не показали. Жодних підтверджень озвучених мені благих намірів, я досі не отримав. Натомість, моє занепокоєння викликає той факт, що ані інвестор, ані компанія-забудовник, ані архітектори, що працюють над проектом, не оголошують, яка саме функція буде запроектована в “Літаючій тарілці” та в унікальному просторі її стилобату.

Згідно з договором про оренду між Міністерством освіти та компанією-забудовником, приміщення “Літаючої тарілки” мають використовуватися виключно з освітньою функцією. Що ж саме там відбуватиметься? Ми маємо вимагати публічного обговорення цього питання.

Я закликаю небайдужу громадськість тримати руку на пульсі цього процесу. Для більш прозорої процедури співпраці вважаю за необхідне включення в склад робочої групи проекту представників архітектурної громадськості - учасників громадського руху SaveKyivModernism, які ініціювали захист «Літаючої тарілки» від ніким і ніяк не контрольованої реконструкції.

Флоріан Юр'єв Флоріан Юр'єв , Архітектор-художник, заслужений працівник культури України, професор
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram