ГоловнаБлогиБлог Дмитрия Белоцерковца

Законодавчий вакуум щодо переробки побутових відходів стимулює екологічну катастрофу та перешкоджає інвестиціям

В Україні майже відсутня система переробки відходів. Майже все сміття захоронюється просто в землю на сміттєзвалищах і полігонах усієї держави. Сьогодні ситуація дійшла до критичної точки, існує понад 6 тисяч легальних і 33 тисячі нелегальні сміттєзвалища, які завдають збитків екології.

Фото: надане Віталієм Скоциком

Раніше на території України функціонувало 4 заводи з утилізації сміття. Наразі один – столична «Енергія», яка переробляє 1,4% відходів. «Нове життя» в Україні отримує лише 5,6% усього сміття (переробка макулатури на картон, металу – на цвяхи, дерева – на паливні брикети). Таким чином залишок в 93%, осідає на сміттєзвалищах. Розвинені країни захоронюють не більше 20% сміття завдяки використанню технологій механіко-біологічної переробки, виробництва альтернативного палива (RDF) та отримання енергії з відходів. Вартість такого заводу сягає від 30 до 200 млн. євро.Перші такі заводи можуть з’явитись в Україні вже за 3-5 роки, за умови модернізації чинного законодавства, створення сприятливих умов для інвестора. На сьогодні в країні відсутня законодавча база, що регулює ринок переробки відходів. Немає чітко визначного поняття утилізації відходів, відсутній тариф на вироблення енергії з відходів.

В парламенті вже зареєстровано пакет законопроектів про переробку відходів, які пропонують план очищення України від звалищ. Законопроекти №4835-Д, №4836, №4837 передбачають запровадження КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ ПЕРЕРОБКИ ВІДХОДІВ: створення нової галузі переробки відходів, будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, очищення країни від звалищ, впровадження сортування відходів, стимулювання екодизайну упаковки і товарів.

Пропонується ввести принцип: «забруднювач платить». Тобто оплата за переробку здійснюється в момент купівлі товару. Кожен заплатить за переробку при купівлі товарів в упаковці, наприклад, за пляшку води 10-15 копійок. Отримані кошти направляються в місцеві бюджети для компенсації оплати вартості утилізації відходів. У такому разі, кожен з нас несе відповідальність за спожиті товари в упаковці і дбає про чистоту власної країни.

Прийняття законів №4835-Д, №4836, №4837 дасть нам 3 найважливіші речі:

1) Покращить екологічну ситуацію в країні і поступово буде сприяти зменшенню кількості сміттєзвалищ (прогнозовано до 300).

2) Зміцнить енергетичну незалежність України, бо ми почнемо отримувати теплову, електричну енергію, RDF, біогаз, вторинну сировину при переробці сміття.

3) Створить нові робочі місця.

Дмитрий Белоцерковец Дмитрий Белоцерковец , Народный депутат, БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram