ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Зберегти київські лісництва

Ви пам’ятаєте, як більше року тому Київська міська рада попереднього скликання прийняла резонансне та абсолютно безглузде рішення про ліквідацію трьох лісопаркових господарств столиці – Дарницького, Святошинського та ЛПГ «Конча-Заспа». Це саме ті комунальні підприємства, які з 1956 року опікуються міськими лісами, дбають про їхнє збереження та протистоять спробам самовільної вирубки лісів. Саме у цих комунальних підприємствах працюють лісники, котрі щоденною багаторічною працею, досить часто лише на власному ентузіазмі, ризикуючи своїм здоров’ям, забезпечують охорону лісів, гасіння лісових пожеж, боротьбу із самовільними вирубками і протистоять спробам забудови лісових масивів.

Фото: LB.ua

До речі, саме лісники КП «Святошинське лісопаркове господарство» беруть активну участь у боротьбі за збереження Біличанського лісу. Адже вони оперативно виявляють місця самовільних вирубок лісу, викликають правоохоронців на місце злочину, складають відповідні протоколи про лісопорушення. Власне завдяки пильності лісників вдалося запобігти більш масштабним вирубкам цього унікального природного комплексу. Крім того, юристи КП «Святошинське лісопаркове господарство» у сотнях судових засідань доводять, що Біличанський ліс є територією Києва, і що всі рішення Коцюбинської та Гостомельської селищних рад про відчуження сотень гектарів лісу у приватну власність є незаконними.

Також КП «Святошинське лісопаркове господарство» у 2012 році виступило проти зміни цільового призначення 23 га лісу і передачі його ритуальній службі, завдяки чому нам вдалося вберегти цю ділянку від вирубок.

Проте 2014 року міська влада з незрозумілих мотивів вирішила ліквідувати всі три лісопаркові господарства, приєднавши їх до КО «Київзеленбуд». Це абсурдне рішення, оскільки значно ускладнює роботу із догляду за лісами, призведе до скорочення кількості фахівців лісового господарства і збільшення бюрократичного апарату «Київзеленбуду» та до втрати бюджетних коштів.

Реорганізація лісопаркових господарств шляхом їх ліквідації як юридичних осіб не сприятиме економії бюджетних коштів, оскільки наразі у лісопаркових господарствах, з огляду на необхідну штатну чисельність працівників, що зазначені відповідними Галузевими угодами, низка посад суміщається чи делегується іншим працівникам, що стане неможливим у разі об’єднання підприємств. Крім того, кожне лісопаркове підприємство у зв’язку із функціональним призначенням лісів, екологічними, економічними та іншими факторами об’єктивно має свої особливості, уніфікувати які неможливо.

Ліквідація лісопаркових господарств призведе до значних втрат бюджетних коштів та загрози знищення лісів через відсутність землевпорядної документації. Адже усі лісопаркові господарства як юридичні особи подали клопотання для оформлення прав постійного землекористування та отримали дозволи на розроблення відповідної документації із землеустрою. В разі реорганізації та об’єднання підприємств такі клопотання втрачають актуальність і потребуватимуть іншого порядку оформлення прав користування, а багаторічна робота лісопаркових господарств з цього питання та витрачені бюджетні кошти будуть даремними. Замість того, щоби пришвидшити процес видачі державних актів на лісові земельні ділянки столичним лісопарковим господарствам, Київрада попереднього скликання взяла курс на ліквідацію цих комунальних підприємств. Як наслідок, питання щодо оформлення землевпорядної документації на Біличанський та інші ліси столиці затягнеться на роки.

У лісопаркових господарствах у встановленому порядку проведено лісовпорядкування, виготовлені та затверджені відповідні матеріали, згідно з якими здійснюється вся статутна діяльність з ведення лісового господарства. У разі об’єднання підприємств вказані матеріали втрачають чинність і припиняється лісогосподарська діяльність лісопаркових господарств як постійних лісокористувачів. А для проведення нового лісовпорядкування та затвердження відповідних матеріалів необхідно 3-4 роки та значні фінансові ресурси.

У разі ліквідації лісопаркових господарств припиняється використання ними лісових ресурсів, внаслідок чого бюджет недоотримає значних надходжень у вигляді зборів за використання лісових ресурсів, а в лісах виникне вкрай загрозлива ситуація з точки зору протипожежної безпеки через припинення господарських заходів.

Лісопаркові господарства не є збитковими підприємствами та незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, демонструють прибуток, своєчасно виплачують заробітну плату, здійснюють своєчасні платежі з податкових та соціальних зобов’язань.

Щоби не допустити всього цього негативу, який спричинить припинення діяльності лісопаркових господарств, я підготував проект рішення Київради щодо скасування рішення про їх ліквідацію. Мій проект схвалений профільними постійними комісіями Київради – з питань власності та екологічної політики. Сподіваюсь, на пленарному засіданні ми остаточно скасуємо незрозуміле рішення Київради майже півторарічної давності і лісопаркові господарства зможуть продовжити свою роботу в нормальних умовах.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram