ГоловнаБлогиБлог Лесі Гасиджак

Меню для музейного вікенду

Що не може не тішити в п’ятницю, так це перспектива двох вихідних днів попереду. Впевнена, що всі з вас вже навіть мають плани. В залежності від інтересів. Але якщо раптом ви ще в роздумах – рекомендую сходити до музею.

Фото: Макс Левин

Що б критики не говорили, та метастази модернізації все глибше й глибше проникають у тіло великого музейного організму України і все чіткішим стає усвідомлення того, що музей має перетворитися на центр життя громади, на центр дозвілля, навчання та пізнання. Для того, щоб це відбулося, значна частина саме музейних закладів мають спеціальні програми вихідного дня. З розрахунку, що ви відсипаєтеся, вирішуєте поточні життєві справи і йдете до музею вчитися. Чи відпочивати.

Сьогоднішня «пропозиція вихідного дня» є найрізноманітнішою. Це лекції з історії, з історії мистецтва, зустрічі з цікавими культуртрегерами, майстер-класи і концертні програми. Зразу попереджу, що концерту чергової поп-«зірки» в музеї не буде ніколи. Зате такої мистецької насолоди від класики ви також не отримаєте більше ніде.

Отже, подаю вам таку собі міні-афішку від музейного простору і щиро бажаю, щоб вона стала вам у нагоді. Гарного вікенду!

30 березня, субота:

Національний художній музей України (вул. Грушевського, 6) запрошує відвідати суботні лекції «Архітектура. Функція» (о 14.00, читає Марина Скирда) та «Сучасна фотографія» (0 16.00, читає Анна Небеська). Вхід до лекційної зали зі сторони Музейного провулку. Вартість квитка – 20 грн., пільгового (для школярів, студентів, пенсіонерів) – 5 грн.

Музей історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7) запрошує на Лекцію з історії київського меценатства. Ви почуєте про губернатора-дивака Фундуклея, про три покоління взірцевої благодійності родини Терещенків, про те, що залишили для нас Григорій Галаган, граф Бобринський та Й. Бродський. Початок о 15.00. Вартість вхідного квитка – 30 грн. Довідки за телефоном (044) 520 2826.

У Літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка (пров. Шевченка, 8-а) відбудеться чергова зустріч «У Шевченковій оселі на Козиному болоті». Гість – відомий києвознавець Дмитро Малаков, автор численних монографій, альбомів, путівників: «Печерськ», «Особняки Києва» ( у співавторстві з О. Друг), «Оті два роки… У Києві при німцях», «Ніби й не було війни…», «Тут був Євбаз, а потім — площа Перемоги»… Початок – о 15.00. Вхід вільний.

Концерт «Киев - родина нежная...» - авторська постановка на вірші і романси Олександра Вертинського – відбудеться в Національному музеї Тараса Шевченка (бул. Т. Шевченка, 12). Початок о 16.00. Довідки за тел.: (044) 234-25-56

31 березня, неділя:

У рамках виставки «Чорна кров. Графіка Сергія Конончука» Національний художній музей України (вул. Грушевського, 6) запрошує на лекцію професора Дмитра Горбачова "Ексцентрика і парадокс: українська сценографія 1920-х рр." (початок о 12.00, попередня реєстрація не потрібна) та на майстер-клас «Ілюстрація» художника Тетяни Денисенко (початок о 14.00, реєстрація за телефоном (044)279-64-62), щоб краще розуміти цінність літературного змісту та форми, втілених в книжковій ілюстрації.

В Київському національному музеї російського мистецтва (вул. Терещенківська, 9) в рамках недільного лекторію «Сторінки російського мистецтва» для всіх бажаючих читатимуть лекцію «Російський авангард 1920-х рр. Конструктивізм». Початок о 13.00. Вартість квитка – 30 грн.

В «Шоколадному будинку» (філії Київського національного музею російського мистецтва) (вул. Шовковична 17/2) щонеділі триває фестиваль камерної музики «Шоко-класика». Цього разу квартет «Cordes» оживить для вас безсмертні твори Л. ван Бетховена, В. Моцарта, Дж. Пучіні, А. П`яццолли. Початок о 17.00. Вартість квитка – 30 грн. Довідки за тел. (044)253-31-60.

Крім цього, в музеях для вас працюють цікаві тимчасові виставки:

- В Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (вул. Терещенківська, 15-17) відкрилася виставка «Крим. Весна. Наврез», що об’єднує твори 40 сучасних кримських майстрів, які працюють над відродженням давніх традицій кримськотатарського мистецтва, перерваних депортацією кримських татар за сталінських часів.

- З 18 березня 2013 р. в Музеї книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9, корп. 9) триває виставка «Спадкоємність: традиції та інновації в народному мистецтві» (писанкарство, малярство, вишивка, ткацтво, гончарство, дереворізьблення, лялькарство, писанкарство, витинанкарство, плетіння, народне вбрання).

- В НЦНК «Музей Івана Гончара» (вул. Лаврська, 19) триває виставка «До Великодня» – писанок, рушників, ікон з фондів НЦНК «Музей Івана Гончара».

- Національний художній музей України (вул. Грушевського, 6) представляє першу з 1990-х років монографічну виставку графіка та ілюстратора Сергія Конончука.

- Виставка творів графіки народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Сергія ЯКУТОВИЧА триває в Музеї книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9, корп. 9).

А що з дітьми робити? Запропонуйте їм зробити щось своїми руками!

- 30 березня об 11.00 в постійній експозиції Київського національного музею російського мистецтва (вул. Терещенківська, 9) відбудеться театралізована екскурсія для дітей 8-10 років на тему «Таємниця портрету». Тривалість – 1 год. Вартість квитка – 30 грн. Обов’язків попередній запис за телефоном (044) 234-62-18.

- Національний музей українського народного декоративного мистецтва (вул. Лаврська, 9, корп. 9) для всіх, хто бажає поринути у таємничий світ Великодньої писанки, пропонує комплексну культурно-мистецьку програму «Зустрічаємо Великдень».

- НЦНК «Музей Івана Гончара» (вул. Лаврська, 19) запрошує щосуботи на майстер-класи з писанкарства.

Леся Гасиджак Леся Гасиджак , Редактор інтернет-порталу "Музейний простір України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram