Спецтема
Календар українського мистецтва

2 вересня. Катерина Кричевська-Росандич

2 вересня 1926 року народилася Катерина Кричевська-Росандич. Малярка живе у США і продовжує справу династії Кричевських.

Її дід, Василь Кричевський – видатний український архітектор, живописець графік, який разом із братом Федором Кричевським є одним із фундаторів Української академії мистецтва, батько Василь Васильович Кричевський – також художник та архітектор; оформив 16 картин на Одеській та Київській кіностудіях, в тому числі й фільм «Земля» Олександра Довженка, був членом Об’єднання Митців Українців в Америці, мати – Олена Кричевська – художниця. Першим учителем дівчинки була мати – Олена Євгенівна. Дитиною вона часто їздила з батьками на зйомки фільмів, на яких батько працював художником-постановником. Катерина Кричевська навчалася в Київській художній школі, у 1943 році виїхала з батьками до Чехословаччини, вчилася в Художньо-промисловій школі в Празі. Коли родина переїхала до Німеччини, відвідувала лекції в Гейдельберзькому університеті; у 1949 році переїхала до США.

Катерина Василівна багато подорожує, її акварелі з видами Парижа, Флоренції, Баварії, Каліфорнії, Венеції, Карпат – артистичні і емоційні, точні і закінчені. Художниця любить гуаш, акварель, поєднує її з графікою.

Площа Конкорд, Париж. 1959. Папір, акварель
Площа Конкорд, Париж. 1959. Папір, акварель

Венеція. 1959. Папір, акварель
Венеція. 1959. Папір, акварель

Мисткиня має великий український цикл – «Українська зима» (1994), «Зима в Карпатах» (1988), «Гуцульський Великдень» (1974), «Рибалки» (1988), «Андріївський узвіз, Київ» (1987), «Львів» (1991), «Полтавський краєзнавчий музей» (1994), «Путивль»(1980). «Монастир»(1980), «Мати» (1973).

Гуцульский великдень. 1974. Папір, акварель
Гуцульский великдень. 1974. Папір, акварель

Моя мати. 1967. Полотно, олія
Моя мати. 1967. Полотно, олія

Дівчина. 1944. Папір, акварель, туш
Дівчина. 1944. Папір, акварель, туш

У неї було понад 50 персональних виставок у США, Канаді, Україні – і в Національному художньому музеї, і в Полтавському краєзнавчому, знаменитій будівлі архітектора Василя Кричевського.

Катерина Кричевська-Росандич не любить перенасичення живописних творів національними символами: «Фольклорне мистецтво є частиною культури будь-якої країни, і я люблю українське фольклорне мистецтво, як і українську кухню, й українські народні пісні. Проте все повинне займати своє місце, і пхати борщ, вишивку й інші атрибути «українства» в сучасні презентації художніх витворів є якимсь «провінціалізмом». Поволі деякі люди почали розуміти це».

Художниця мешкає в місті Mountain View в Каліфорнії. У 2006 році у видавництві «Родовід» вийшла книга її спогадів «Мій родовід», а в 2010 – побачила світ англійською мовою, з іншою назвою – «Recollections of a life».

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram