Як російський олігарх Абрамович заробляє на українських надрах

Революція Гідності, російсько-український конфлікт та поступова інтеграція України до ЄС призвели до поступового відмежування України від Російської Федерації. В Україні проводяться кампанії з бойкоту російських товарів та підприємств, піддаються забороні виступи російських пропагандистів в сфері культури, телевізійний та радіоефір поступово очищається від контенту «руського міра». Проте, якщо політичні відносини є достатньо агресивними то економічна співпраця, не дивлячись на спротив громадськості, продовжується. Особливо це проявилося у вигляді блокади Криму восени-взимку 2015-16 рр., та діючої блокади окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Фото: Макс Требухов

Водночас на території України діє чимало підприємств, що мають відкритих чи замаскованих бенефіціарів з Російської Федерації. Особливо це стосується видобувної галузі. На території України знаходяться підприємства корпорації Evraz. Власниками компанії є російські мультимільярдери Роман Абрамович (політик та власник Лондонського футбольного клубу «Челсі»), Олександр Абрамов (в свій час товаришував на ґрунті бізнесу з екс-президентом України Леонідом Кучмою та українським олігархом Віктором Пінчуком) та Олександр Фролов.

В Україні корпорація Evraz володіє Кам`янським коксохімічним заводом «Євраз Южкокс», Дніпровським металургійним заводом, Криворізьким гірничо-збагачувальним комбінатом («ЮГОК») та Криворізьким комбінатом «Євраз Суха Балка». Споживачами продукції компанії Evraz є російські та інші іноземні підприємства, а також деякі українські підприємства (в тому числі на окупованих територіях).

Корпорація Evraz, що продовжує діяльність на території України спрямована на збагачення російських олігархів, увійшла до України за часів президента Ющенка, коли в 2007 році вищевказані підприємства були придбані в групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Бізнесом російських олігархів в Україні цілком логічно мала б зацікавитися СБУ та інші органи державної влади. Проте комерційна діяльність, яка мала б підпадати під санкції України проти Російської Федерації продовжується. Активи Абрамовича (Дніпропетровський металургійний завод та «Суха балка») в свій час знаходилися в переліку українських підприємств стратегічного значення Кабінету Міністрів України, проте були виведені з нього. Тепер ці підприємства працюють на розорення природних багатств України, забруднення навколишнього середовища та особисте збагачення представників країни-агресора.

Особливої уваги заслуговує підприємство «Євраз Суха Балка», що останнім часом привернуло увагу правоохоронних органів та засобів масової інформації. Підприємство спеціалізується на видобутку залізної руди підземним способом, запаси мінеральної руди що видобуваються на шахтах підприємства сягають 75 млн. тон.

«Євраз Суха Балка» здійснювала підприємницьку діяльність на основі спеціального дозволу на використання надр отриманого в 1996 році. Видачою спеціальних дозволів на користування надрами, перевіркою їх дотримання та продовженням дії займається Державна служба геології та надр України. Варто зазначити що саме через діяльність Держгеонадр отримали шляхи до збагачення представники влади Януковича, зокрема оголошений в розшук екс-Міністр енергетики та вугільної промисловості України, Едуард Ставицький.

Термін дії спеціального дозволу на користування надрами для ПАТ «Євраз Суха Балка» закінчився ще у вересні 2016 року. Проте, як йдеться в повідомленні Нацполіції. Проте підприємство не зупинило видобуток руди, за період з вересня по грудень було видобуто більше 500 000 тон залізної руди. Відповідно через несплату податків була завдана шкода державному бюджету на суму 12 млн. гривень. Загальна вартість видобутої руди складає 100 млн. гривень.

По факту цих дій прокуратурою Дніпропетровської області було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 4 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Правоохоронцями було вилучено бухгалтерію та носії інформації, в яких зазначено облік незаконно добутої руди.

З юридичної точки зору мова йде лише про незаконний видобуток надр, проте фактично продовження дій спеціального дозволу на користування надрами для компанії що має кінцевих власників – представників Російської Федерації, є неприпустимим в умовах війни. Дії направлені на збільшення капіталу представників стратегічних ворогів Української держави є грубим порушенням першого основного завдання згідно Положення про Державну службу геології та надр, так як завданням Держгеонадр є реалізації державної політики у сфе¬рі геологічного вивчення та раціонального використання надр. Тому в умовах коли Збройні Сили України відстоюють територіальну цілісність України, органи державної влади та громадськість мають прикласти максимальних зусиль для відстоювання економічного суверенітету України.

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram