ГоловнаСвіт

​Прем'єрка Італії вважає "контрпродуктивними" удари по території Росії західною зброєю

Джорджа Мелоні прокоментувала заяву генсека НАТО, який запропонував скасувати цю заборону.

​Прем'єрка Італії вважає "контрпродуктивними" удари по території Росії західною зброєю
Джорджа Мелоні
Фото: ЕРА/UPG

Прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні висловилася проти того, щоб Україна завдавала ударів західною зброєю по територіх Росії.

Про це повідомляє La Rebubblica.

Зазначається, що таку заяву Мелоні зробила після відповідної пропозиції генсека НАТО Єнса Столтенберга. В інтерв'ю The Economist він запропонував західним союзникам скасувати заборону на застосування їхньої зброї по цілях на російській території,

Мелоні назвала таку позицію "контрпродуктивною". Вона також не погодилася з його ствердженням, що "Європа стоїть на порозі розширення війни".

"Я не знаю, чому Столтенберг так сказав... Я думаю, що ми повинні бути дуже обережними", – сказала Мелоні. При цьому вона наголосила, що НАТО має залишатися "стійким" і "не поступатися" Росії.

Мелоні також наголосила, що за останні місяці було багато заяв, які видалися їй "сумнівними", зокрема – від президента Франції Еммануеля Макрона - про західні війська в Україні.

Раніше інші італійські урядовці також виступили проти використання наданої Україні зброї проти цілей на території РФ. Так, іце-прем'єр-міністр Італії Маттео Сальвіні заявив, що "Італія ні з ким не воює", і якщо допомогти Україні у військовому плані, було правильним рішенням, то про зняття заборони Києву (наносити удари західноюзброєю-авт.) мови бути не може.

За його словами, також він проти відправлення "навіть одного солдата" воювати в Україні. "Ми хочемо миру, а не передпокою третьої світової війни", – додав Сальвіні.

Такої ж думки притримується міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

  • Столтенберг закликав союзників, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у Росії. "Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її самозахист", - наголошував генсек НАТО.
  • У США також обговорюють можливість дозволити Україні завдавати ударів по території РФ американською зброєю, але поки що рішення не має консенсусу. Раніше міністр оборони США Лойд Остін виступив проти ударів України по російських НПЗ.
  • Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає проти використання Україною наданої партнерами зброї для ударів по Росії, тому що хоче запобігти "переростанню конфлікту у велику війну".
  • Зазначимо, що поки росіяни атакують українські міста ракетами та РСЗВ, Сили оборони відповідають окупантам ударами дронів вітчизняного виробництва по НПЗ та інших військовї об'єктах на території РФ.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram