ГоловнаСвіт

Президент Казахстану наказав стріляти у протестувальників на ураження

На Алмати напали 20 тисяч "бандитів", заявив Токаєв.

Президент Казахстану наказав стріляти у протестувальників на ураження
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв
Фото: EPA/UPG

У зверненні до нації президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв дав наказ військовим без попередження стріляти на ураження по протестувальниках.

Про це пише Interfax.ru.

За його словами, на Алмати “напали 20 тисяч бандитів, влада міста "проспала" підготовку нападу”.

“У заворушеннях у країні беруть участь іноземні терористи, яких підбурюють “зарубіжні діячі”, відомо президенту. За його даними, терористи застосовують зброю до мирних громадян”, – йдеться у повідомленні.

Токаєв окремо подякував президенту Росії Володимиру Путіну за те, що він “по-товариському тепло” відреагував на прохання допомогти навести лад у Казахстані”.

Нагадаємо, 2 січня в Казахстані почалися протести як реакція на різке здорожчання вартості газу для автомобілів. Через кілька днів мітингарі почали вимагати не лише зниження ціни на зріджений газ, а й остаточного усунення від політичного життя першого президента Нурсултана Назарбаєва, який очолював Раду безпеки, змін до конституції та більшого розділення влади. 

Єдиного лідера протестів немає. 

Мітинги тривають до сьогодні в різних містах. 4 січня вони переросли в масові зіткнення з силовиками, а 5 січня відбулися найзапекліші протистояння – люди захоплювали адміністративні будівлі і вели активні сутички з військовими та поліцією.

За час протестів уряд подав у відставку, а Назарбаєв перестав очолювати Радбез – замість нього ці поноваження перебрав президент Токаєв. У країні відключали Інтернет та звʼязок, казахстанські медіа досі не відкриваються з-за кордону. Також по всьому Казахстану ввели надзвичайний стан

На тлі протистоянь людей і силовиків Токаєв звернувся до ОДКБ по "допомогу", і організація вирішила відправити до країни свої війська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram