ГоловнаСвіт

Україна відправила до Афганістану ще один літак для евакуації (оновлено)

Іл-76 чекає в Омані на безпечний коридор до Кабула.

Україна відправила до Афганістану ще один літак для евакуації (оновлено)
Фото: facebook.com/kpszsu

Україна відправила до Афганістану ще один літак для евакуації громадян.

Про це повідомив у коментарі РБК-Україна речник МЗС Олег Ніколенко.

Наразі в аеропорту Кабула знаходиться один український літак, ще один вилетів сьогодні.

"Відпрацьовуємо два плани: вивезення громадян на літаку, який вже знаходиться в аеропорту Кабула, і евакуація літаком Міністерства оборони України, який полетів сьогодні з Києва", - сказав він.

За його словами, є безпосередні три завдання, які зараз вирішують українські дипломати.

"Евакуація почнеться, як тільки будуть вирішені ці питання. Ми сподіваємося, що це відбудеться найближчим часом", - зазначив спікер.

Перше завдання - це безпечний коридор для доступу в аеропорт, адже ситуація там залишається частково неконтрольованою, частина аеропорту закрита, інша частина контролюється іноземними військами, на під'їздах до аеропорту розміщується ряд блокпостів.

Друге завдання - безпечна посадка людей на літак і його технічна підготовка.

Третє - отримання дозволу на зліт і безпечний вихід літака з території Афганістану.

Оновлення. Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що військово-транспортний літак Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації вилетів у Кабул, але був змушений сісти в Омані.

"На даний час немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабулу, де ситуація залишається частково неконтрольованою. Крім того, ще не отриманий дозвіл на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану. Тож наразі літак Іл-76МД знаходиться в аеропорту Маскат (Султанат Оман), де чекає вирішення даних питань та дозволу на евакуацію", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, після того, як "Талібан" у неділю зайшов у Кабул, держави почали евакуювати своїх громадян додому. Україна також змогла вивезти літаком понад 70 людей з України та інших країн, зокрема й Білорусі. Це був рейс приватної компанії, держава за це не платила. Вивезти всіх одночасно було неможливо, оскільки деякі громадяни не встигли вчасно дістатися аеропорту, а літаку потрібно було злітати, щоб не застрягнути. 

Пізніше в МЗС повідомили, що бажання покинути Афганістан виявили ще більше 150 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram