ГоловнаСвіт

Інтерпретація історії Путіним про те, що українці - це росіяни, не спирається на правду, - МЗС Польщі

"Польща, Литва та Україна звертаються до спільної спадщини і разом будуватимуть спільне майбутнє".

Інтерпретація історії Путіним про те, що українці - це росіяни, не спирається на правду, - МЗС Польщі
Марцин Пшидач
Фото: polskieradio.pl

Спроби Росії спотворити історію, у тому числі за допомогою пропагандистської статті Володимира Путіна про "історичну єдність росіян та українців", приречені на поразку, оскільки вони не спираються на правду.

Про це заявив в інтерв'ю "Польському радіо" заступник міністра закордонних справ Марцін Пшидач.

"...Радянська школа намагалася показувати відмінність народів Східної Європи від культури Західної Європи і встановлювати перевагу російської культури. Я вже не буду згадувати про ідею панславізму, яка навіть сьогодні ще десь пробивається в московському мисленні... Звичайно, досі триває також «суперечка пам'яті» між нашими народами Центральної та Східної Європи і Росією. Ця боротьба за владу над умами і серцями триватиме, прикладом чого послужила негайна реакція Володимира Путіна, який у своїй статті відразу після підписання декларації (Польщі, Литви та України, - ред.) прагнув показати, що українці насправді - росіяни чи малороси, як хочуть представити це сьогоднішні ідеологи Москви. Тож суперечка буде тривати, але мені здається, що історію неможливо спотворити цілком, не можна змінити ніякими спробами фальшивої інтерпретації, які намагається це робити Москва. Такі спроби приречені на поразку, оскільки не спираються на правду", - сказав Пшидач.

Він нагадав, що міністри закордонних справ Польщі, Литви та України в липні підписали у Вільнюсі декларацію, яка "прямо звертається до спадщини Речі Посполитої". Польський міністр закордонних справ Збігнєв Рау разом з міністрами закордонних справ Литви Габріелюсом Ландсбергісом і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою підписали також "Дорожню карту" Люблінського трикутника.

"Тим самим вони підтвердили, що спільна європейська історична спадщина скріплює ці три народи в об'єднаній Європі і зміцнює почуття взаємозв'язку і солідарності", - зазначив Пшидач.

"Це дуже великий крок, якщо говорити про політику в регіоні. Я вважаю, що питання, які стосуються традиції Люблінської унії, спільної держави, нарешті дозріли до такого моменту, що наші партнери Литва і Україна готові до того, щоб визнати спільну історію... Ідея така, що Польща і Литва як повноправні члени ЄС і НАТО об'єднуються з Українською державою, яка хоче бути в цих структурах, яка багато зробила на цьому шляху і є найважливішим елементом Східного партнерства, і використовують історичні рамки, щоб показати, як багато у них спільних інтересів - політичних, економічних, суспільних. Мені здається, що це дуже хороша, навіть геніальна конструкція. Мені вона дуже подобається. І якщо це буде враховано в політиці урядів у ширшому масштабі, то я не буду економити слова підтримки. Але повторю, вже зараз зроблено хороший крок, який показує, що еліти цих трьох держав дозріли до певної зміни", - додав польський дипломат.

Нагадаємо, у липні було оприлюднено статтю Путіна "Про історичну єдність росіян та українців", яку обіцяв він під час прямої лінії. У ній Путін згадує історію Радянського Союзу і його розпаду. Зокрема, він пише, що в СРСР кордони між республіками мали умовний характер, але в 1991 році всі ці території та люди, які там жили, опинилися за кордоном. Статтю Путіна включили як одну з обов'язкових тем для занять із військово-політичної підготовки російських військовослужбовців.

Люблінський трикутник - тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі, створений міністрами закордонних справ у липні 2020 року. Учасники формату домовилися координувати дії задля захисту міжнародного права в контексті російської агресії проти України, як у тристоронній координації, так і в міжнародних організаціях: НАТО, ООН, ЄС, Раді Європи та ОБСЄ. Країни Люблінського трикутника також підтримали членство України в НАТО та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram