ГоловнаСвіт

Кіпрська церква де-факто визнала ПЦУ (оновлено)

Митрополита Епіфанія під час богослужіння пом’янув архієпископ Хризостом.

Кіпрська церква де-факто визнала ПЦУ (оновлено)
Архієпископ Хризостом II (справа) і патріарх Варфоломій
Фото: Николаос Магинас / Вселенский патриархат

Предстоятель Кіпрської православної церкви архієпископ Хризостом ІІ під час божественної літургі пом’янув предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія. Про це пише сайт Nyxthimeron.

Зазначено, що Хризостом II, головуючи на богослужінні 24 жовтня у монастирі Хрісороятісса, при рукоположенні нового єпископа Арсіноаса Паграті згадав митрополита Київського і всієї України Епіфанія, фактично визнавши нову церкву. 

"Це надзвичайна та історична подія, яка має велике значення", - вказано у повідомленні.

Оновлення 16.:00. Православна церква України подякувала архієпископу Хризостому за підтримку. Про це йдеться на сторінці ПЦУ у фейсбук.

"Ми дякуємо нашим православним братам і особисто Блаженнійшому Архієпископу Хризостому за підтримку в непростий час становлення та взаємно молимося за них, за всю Кіпрську Церкву та побожний народ Кіпру", - йдеться у повідомленні.

У ПЦУ уточнили, що Кіпрська церква є однією із найдавніших помісних церков, визнана автокефальною на ІІІ Вселенському соборі у 431 році.

Експрезидент України Петро Порошенко назвав згадування Митрополита Епіфанія «благой вєстью». «Визнання ПЦУ триває, що також свідчить про зростання її авторитету», - прокоментував він у фейсбуці визнання ПЦУ Кіпрською церквою Православної церкви України. 

Кіпрська церква стала четвертою, яка визнала ПЦУ, після Вселенського патріархату, Елладської та Олександрійської церков. 

Нагадаємо, у березні Кіпрська церква зробила крок до визнання ПЦУ. Ім'я Епіфанія пом'янули в стамбульському соборі Святого Георгія під час божественної літургії на чолі з Вселенським патріархом Варфоломієм. Йому співслужив предстоятель Кіпрської православної церкви Хризостом II.

Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній. Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Наступними Православну церкву України можуть визнати Румунія, Болгарія та Грузія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram