ГоловнаСвіт

Яд Вашем перепросив за спотворення історії Другої світової війни на користь СРСР на Форумі пам'яті Голокосту

Меморіальний центр визнав, що в роликах оминули питання відповідальності СРСР за початок війни і військові злочини.

Яд Вашем перепросив за спотворення історії Другої світової війни на користь СРСР на Форумі пам'яті Голокосту
Зал Имен в Яд Вашем
Фото: yadvashem.org

Меморіальний центр "Яд Вашем" перепросив "за помилкові та тенденційні відео", які демонстрували під час Всесвітнього форуму пам'яті Голокосту, що відбувся в Єрусалимі 22-23 січня.

Про це повідомляють "Вести. Израиль".

Меморіальний центр визнав, що в роликах оминули питання відповідальності СРСР за початок Другої світової війни і військові злочини, скоєні в той період.

"Відеоматеріали до форуму готував його головний спонсор - фонд російсько-єврейського «олігарха» Моше Кантора. У цих матеріалах не було згадок про пакт Молотова-Ріббентропа, поділ Польщі та роль сталінського СРСР у розв'язанні Другої світової війни. Сталінський СРСР було зображено чи не єдиним борцем з нацизмом і його одноосібним переможцем", - ідеться в повідомленні.

Крім того, у відеоматеріалах не було теми поділу Польщі між СРСР і нацистською Німеччиною в 1939 році, а також окупації Західної Європи в 1940 році. На представлених картах були вказані неправильні кордони Польщі та сусідніх країн, а концентраційні табори були названі "таборами знищення".

"Ми просимо пробачення за прикру помилку. Ці відео не відображають позиції "Яд Вашем" щодо цієї теми. Меморіальний центр знову підкреслює, що його основне завдання - збереження пам'яті Голокосту на основі історичної правди", - йдеться в листі.

Нагадаємо, 23 січня президент України Володимир Зеленський, перебуваючи в Ізраїлі, пропустив Форум пам'яті Голокосту, на якому виступав президент Росії Володимир Путін.

24 січня Зеленський зустрівся з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном і прем'єром Беньяміном Нетаньягу. Також президент із дружиною відвідали меморіал "Яд Вашем" у Єрусалимі та поклали квіти до частин монумента, де йдеться про Україну.

В Ізраїлі з розумінням поставилися до відсутності Зеленського на Форумі пам'яті Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram