ГоловнаСвіт

За півроку в 20 країнах світу вбили 38 журналістів, у тому числі - українець

Вадим Комаров помер через 46 днів після того, як його побили в Черкасах.

За півроку в 20 країнах світу вбили 38 журналістів, у тому числі - українець
Фото: Вадим Комаров/Facebook

З січня по кінець червня 2019 року в 20 країнах світу були вбиті 38 журналістів. Про це інформує неурядова організація Press Emblem Campaign. 

Порівняно з аналогічним періодом минулого року ця цифра знизилася на 42%, що вважають позитивним зрушенням.

Згідно з даними організації, ситуація покращилася на Середньому Сході через зниження інтенсивності конфліктів у Сирії та Іраку.

Однак в двох країнах Латинської Америки тенденції, як і раніше, викликають велике занепокоєння: мова йде про Мексику, де за перше півріччя 2019-го вбили 9 журналістів, і Афганістан (6 убитих журналістів). Основну відповідальність за це в Афганістані несуть терористи, а в Мексиці - злочинні угруповання.

У списку загиблих журналістів є українець Вадим Комаров, який помер 20 червня в Черкасах. Він був у комі понад 46 днів після того, як 4 травня в центрі Черкас його побили невідомі. Тоді журналіста госпіталізували у важкому стані. Поліція перекваліфікувала справу про напад на журналіста на «умисне вбивство».

Організація PEC була заснована міжнародною групою журналістів в 2004 році і має спеціальний консультативний статус при ООН. Метою її діяльності є посилення законного захисту і безпеки журналістів, що працюють в зонах конфліктів, заворушень чи в небезпечних місіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram