ГоловнаСвіт

Сирія зажадала надзвичайного засідання Радбезу ООН з приводу Голанських висот

Лідер руху "Хезболла" Насралла закликав до опору рішенням США.

Сирія зажадала надзвичайного засідання Радбезу ООН з приводу Голанських висот
Сирия запросила чрезвычайное заседание Совбеза ООН по Голанам

Сирія зажадала екстрено скликати Раду Безпеки ООН після того, як президент США Дональд Трамп визнав суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на AFP.

Призначити дату засідання повинна головуюча в Радбезі Франція.

Після оголошення Трампа ООН заявила, що, з її точки зору, в ситуації навколо правового статусу Голанських висот нічого не змінюється. Європейські країни, що входять до Ради Безпеки (Німеччина, Бельгія, Франція, Великобританія і Польща), заявили, що, як і раніше, розглядають їх як сирійську територію.

Лідер ліванського радикального шиїтського руху "Хезболла" Хасан Насралла 26 березня закликав до "опору" рішенням Вашингтона. За його словами, США висловили своє "презирство до арабського та мусульманського світу" і суттєво завадили мирному процесу в регіоні.

Належність стратегічно важливих Голанських висот уже впродовж багатьох десятиліть є однією з найсуперечливіших тем у безперервному конфлікті на Близькому Сході. Ізраїль під час війни 1967 року захопив більшу частину цього регіону і в 1981 році анексував її. Відповідно до норм міжнародного права, анексовані райони Голанських висот залишаються сирійською територією, окупованою Ізраїлем.

Нагадаємо, 25 березня Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Церемонія пройшла в Білому домі в присутності ізраїльського прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

З 1944-го до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, проте Ізраїль захопив дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року. У 1981 році влада Ізраїлю в односторонньому порядку проголосила свій суверенітет над цією територією. Це не визнали ні світова спільнота, ні Рада Безпеки ООН, які постійно закликають повернути територію Сирії і стверджують, що всі ізраїльські правові акти щодо Голанських висот не є легітимними.

На цей момент на Голанських висотах проживає 30 тис. ізраїльтян.

Україна заявила, що також не буде визнавати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами, оскільки вона керується Статутом ООН і виконує рішення Ради Безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram