ГоловнаСвіт

ООН і низка країн засудили рішення США про Голанські висоти

Адміністрацію Трампа звинувачують у нехтуванні міжнародним правом.

ООН і низка країн засудили рішення США про Голанські висоти
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш відреагував на офіційне визнання Сполученими Штатами Америки Голанських висот територією Ізраїлю. У понеділок, 25 березня, прес-секретар генсека ООН заявила, що цей крок США "не змінив статусу Голан", передає DW.

Офіційна влада Сирії різко розкритикувала визнання адміністрацією Дональда Трампа суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами.

У МЗС країни заявили, що визнання Вашингтоном території Голан за Ізраїлем - грубе зазіхання на "суверенітет і територіальну цілісність Сирії".

Також сирійське державне телебачення розповсюдило попередження неназваного сирійського чиновника, що необмежена підтримка Сполученими Штатами Ізраїлю робить Вашингтон головним ворогом арабів.

Дії США різко засудили і в Анкарі. Так, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що США вкотре порушили міжнародне право, визнавши суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.

"Це рішення не робить законною анексію Ізраїлем Голанських висот", - зазначив Чавушоглу.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив звернутися з питанням Голан в ООН.

На дії Трампа відреагували і в МЗС Росії. Там, зокрема, попередили, що такий крок американського президента може лише загострити протистояння на Близькому Сході.

Негативно на рішення США відреагували і в Бейруті. На думку ліванського уряду, такий крок з боку Вашингтона - порушення міжнародного права. Крім того, подібні дії підривають "спроби досягнення миру" в регіоні, відзначили в МЗС Лівану.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами.

Територія Голанських висот була захоплена Ізраїлем у Сирії в 1967 році під час Шестиденної війни. У 1981 році Кнесет Ізраїлю прийняв закон, яким в односторонньому порядку проголосив суверенітет над територією Голанських висот. Рада Безпеки ООН не визнала це рішення, а Сирія вимагає повернення цієї території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram