ГоловнаСвіт

Чеські документалісти розповіли про бойовиків з Донбасу серед французьких "жовтих жилетів"

Бойовики декларують "силовий захист" протестувальніків.

Чеські документалісти розповіли про бойовиків з Донбасу серед французьких "жовтих жилетів"
Фото: EPA\UPG

Чеські документалісти зняли фільм про протести "жовтих жилетів" у Парижі. Кінематографісти підтвердили, що серед лідерів руху є щонайменше кілька бойовиків, які брали участь в боях на Донбасі. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Автор фільму Войтех Богач розповів про еволюцію руху "жилетів" і вимоги протестувальників. "Поступово вони стали зачіпати і інші теми: протест проти уряду Макрона, відчуття, що є якийсь дефіцит демократії. А коли звучить тема прямої демократії, референдумів, виникають підозри, що до цього доклала руку Росія, адже по всій Європі існують схожі групи і рухи, які виступають проти сучасного ліберального істеблішменту. Серед тих, кому чогось не вистачає, Росія і знаходить своїх союзників", - сказав Богач.

Чеські документалісти зосередилися на темі впливу Росії на рух "жовтих жилетів". Один з героїв фільму - Віктор "Альфонсо" Лента, один з бойовиків на Донбасі. Він розповів, що "запрошений" в Париж для "створення служби безпеки".

Віктор Стрічка відійшов у фільмі від питання, чи бачить він можливість, що "жовті жилети" візьмуть в руки зброю, щоб відстоювати свої вимоги, хоча сам він є одним із засновників організації Unité Continentale ("Континентальна єдність"), яка займається вишколом добровольців. Разом з Лентою в цій організації активні ще два французи, теж воювали в Донбасі і нині беруть участь в русі "жовтих жилетів" - Ніколя Перович і Гійом Ленорман. На відео, знятому в 2014 році, вони закликають жертвувати гроші на створення мобільної медичної бригади для фронту.

"Ті, хто воював в Донбасі, зараз, якщо можна так висловитися, займаються охороною "жовтих жилетів". Вони не атакують, а просто існують як харизматичні люди, які, якщо щось станеться, декларують, що будуть охороняти "жовті жилети", - розповів Богач.

За словами Богача, на боці сепаратистів воювали приблизно 30 французів, п'ятеро з них сьогодні беруть участь в русі "жовтих жилетів".

Нагадаємо, рух "жовтих жилетів" виник в кінці осені 2018 року, коли місцеві жителі вийшли на акцію протесту проти різкого підвищення вартості бензину. Акції проходять щосуботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram