ГоловнаСвіт

Путін і Абе не досягли прориву у справі мирного договору і Курилів

Прем'єр Японії заїхав у Москву дорогою на Всесвітній економічний форум у Давосі.

Путін і Абе не досягли прориву у справі мирного договору і Курилів

Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе провели переговори в Москві. Перед зустріччю японські ЗМІ писали, що у 2019 році можливий "поворотний момент" у вирішенні питання мирного договору і Курилів, але жодних нових заяв не пролунало, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

За останні півроку Путін і Абе провели вже чотири зустрічі. Цього разу прем'єр Японії заїхав у Москву дорогою на Всесвітній економічний форум у Давосі. Переговори в Кремлі тривали понад три години, проте ніяких заяв, які могли б свідчити про значний прогрес у вирішенні питання, за їхніми підсумками зроблено не було.

Наступний раунд переговорів між міністрами закордонних справ Росії і Японії вирішено провести в лютому. Він може відбутися "на полях" конференції з безпеки в Мюнхені, уточнив Абе. Експерти, опитані Російською службою Бі-бі-сі, схиляються до думки, що прориву на шляху до укладення мирного договору поки що очікувати не варто.

Росія і Японія досі не уклали мирного договору за підсумками Другої світової війни через територіальну суперечку про Курильські острови. Японія претендує на південну частину Курильського архіпелагу (острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і гряду Хабомаї), яка перейшла під контроль СРСР у 1945 році, і відкидає пропозиції укласти мирний договір без попередніх умов. Росія наполягає на своєму суверенітеті над цими територіями.

Нагадаємо, в листопаді минулого року прем'єр-міністр Японії і президент Росії Володимир Путін домовилися активізувати переговори з приводу мирного договору і спірних островів Курильської гряди на основі Спільної декларації 1956 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram