ГоловнаСвіт

Франція і Німеччина підписали доповнення до історичного договору Аденауера і де Голля

Країни зобов'язалися надавати всіляку підтримку одна одній, включаючи військову.

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель 22 січня в Аахені підписали договір про розширення двостороннього співробітництва.

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє "Німецька хвиля", сторони погодили поглиблення співпраці майже в 15 сферах, при цьому реалізацію узгодженої програми планують розпочати негайно. У документі наголошено, що для Франції і Німеччини настав час "вивести двосторонні відносини на новий рівень і підготуватися до викликів, які стоять перед двома державами і Європою у XXI столітті". Сторони твердо підтримують "міжнародний лад, що базується на дотриманні правил і багатополярності, в центрі якого є ООН".

У разі збройної агресії ФРН і Франція зобов'язуються надавати одна одній будь-яку можливу допомогу і підтримку, включаючи військову. Для координації дій у сфері безпеки створюється Німецько-французька рада оборони і безпеки, яка буде регулярно проводити зустрічі на найвищому рівні.

У рамках Аахенського договору Франція і ФРН зобов'язуються розширювати співпрацю у сфері європейської та внутрішньої політики, в тому числі для боротьби з тероризмом і організованою злочинністю. Пріоритетом спільної дипломатії оголошено боротьбу за прийом Німеччини в Раду Безпеки ООН як повноправного члена. Заплановано також поглиблення співпраці у сферах економіки, освіти, охорони природи, соціального забезпечення та низці інших.

Аахенський договір прийшов на зміну Єлисейському договору, підписаному в 1963 році канцлером ФРН Конрадом Аденауером і президентом Франції Шарлем де Голлем. Ця угода стала першим документом, підписаним двома країнами, історію відносин яких обтяжувало безліч воєн і конфліктів. Єлисейський договір заклав основи партнерства між Німеччиною і Францією і послужив відправною точкою для розвитку інтенсивного двостороннього співробітництва у сферах політики, економіки, культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram