ГоловнаСвіт

Швейцарці відмовилися визнати свою Конституцію вищою за міжнародне право

Ідея популістів провалилася з тріском.

Швейцарці відмовилися визнати свою Конституцію вищою за міжнародне право
Фото: EPA/UPG

У Швейцарії 25 листопада відбувся загальнонаціональний референдум, на якому жителів країни запитали, чи має Конституція Швейцарії вважатися важливішою за міжнародне право.

Як пише swissinfo, лише близько 34% виборців схвалили ідею правоконсервативної Швейцарської народної партії (SVP) перетворити Конституцію країни на перше, єдине та основне джерело права, 66% виборців її відкинули.

Напередодні голосування SVP, яка виступала основним організатором та ідейним натхненником "Ініціативи на користь зміцнення правового суверенітету Швейцарії", змогла мобілізувати на свою користь лише власний партійний базис і якусь кількість симпатиків. Політичний центр, від якого в Швейцарії традиційно залежить дуже багато чого, цього законопроекту не підтримав. Ліві й екологічні партії та рухи провели потужну передвиборну кампанію і зуміли переконати виборців у шкідливості такої ініціативи.

Не здобула підтримки у швейцарських виборців і народна законодавча ініціатива "про коров'ячі роги". У тексті ініціативи пропонувалося зобов'язати федеральний бюджет підтримувати фермерів, що розводять корів, биків-виробників, кіз і козлів у тому разі, якщо дорослі особини цих тварин залишаються зі своїми природними рогами.

Вимога закріпити в конституції таку проблему виявилася для народу Швейцарії та кантонів надмірною.

Третє питання, яке виносилося на референдум у Швейцарії, стосувався нової редакції закону "Про основи законодавства Швейцарської Конфедерації у сфері соціального забезпечення". Вона надає компаніям соціального страхування право наймати приватних детективів для стеження за особами, які підозрюються в страховому підробленні або незаконному отриманні соціальних виплат.

За нові можливості протидії зловживанням у соціальній сфері проголосувало близько 64,7% виборців.

Нагадаємо, що у Швейцарії референдуми проводяться кілька разів на рік. На них виносять практично всі важливі питання життя швейцарського суспільства. Іноді, щоправда, за допомогою референдуму швейцарці вирішують долю справ, які для інших є досить незначними: наприклад, про будівництво моста або тунелю для транспорту.

Для порівняння, в Україні проводилося тільки два референдуми. 1991 року 90% населення висловилися на підтримку незалежності України, а 2000 року - 80-90% підтримали чотири питання, що стосувалися парламентської реформи (жодне з них не було реалізоване).      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram