ГоловнаСвіт

Дуда висловив співчуття українцям у зв'язку з роковинами Голодомору

"Метою цього злочину було знищення української національної ідентичності".

Дуда висловив співчуття українцям у зв'язку з роковинами Голодомору
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда висловив співчуття і солідарність з українським народом у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору в Україні 1932-1933 років. Про це йдеться у листі польського лідера на адресу Президента України Петра Порошенка, повідомляє канцелярія президента Польщі.

"У ці дні, коли в Україні вшановують пам'ять жертв Великого Голоду 1932-1933 років, хочу передати пану Президенту і українському народові слова нашої дружби і солідарності. Поляки разом з українцями хочуть нагадувати світові про безмежні страждання мільйонів людей, кинутих тоталітарною комуністичною системою на голодну смерть", - йдеться у листі президента Польщі.

Дуда наголосив, що трагізм мільйонів жертв Голодомору ще більший, з огляду на те, що він був викликаний не природними причинами, а був свідомо і навмисно запланований за наказом Сталіна.

"Це був черговий злочин, скоєний владою СРСР - радянською Росією... Його метою було знищення української національної ідентичності через атаки на соціальні групи, які представляли її найбільш повно", - наголосив польський лідер.

Дуда зазначив, що цей злочин послабив силу українського народу, а з його наслідками незалежна Україна повинна боротися і до цього дня.

Польський лідер наголосив, що злочин Голодомору заслуговує загального осуду. Він нагадав, що в 2006 році Сенат Польщі ухвалив резолюцію, в якій висловив солідарність з українською позицією щодо визнання Голодомору злочином геноциду. Президент Польщі зазначив, що серед жертв Голодомору були також і поляки.

"Сьогодні поляки спільно з українцями вшановують пам'ять мільйонів жертв, які померли в результаті цього організованого, масового злочину. Ми, поляки і українці, повинні завжди демонструвати таку братську солідарність щодо пам'яті про всі невинні жертви обох наших народів", - констатував президент Польщі.

Як зазначив Дуда, збереження пам'яті про цей геноцид є попередженням про тоталітарні ідеології, які знищують гідність і права людини сьогодні і в майбутньому.

“У президентському палаці запалено свічку пам'яті про жертв української трагедії", - йдеться в листі.

Нагадаємо, вчора в Києві вшанували пам'ять жертв Голодомору. Акція "Запали свічку" пройшла на Михайлівській площі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram