ГоловнаСвіт

Туск заявив, що порадить країнам ЄС схвалити угоду про Brexit

"Угода про Brexit гарантує, що права наших громадян будуть цілком захищені".

Туск заявив, що порадить країнам ЄС схвалити угоду про Brexit
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської Ради Дональд Туск рекомендуватиме лідерам країн ЄС схвалити операцію щодо виходу з Євросоюзу Великої Британії. Про це йдеться в листі-запрошенні Туска 27-ми главам держав і урядів країн Євросоюзу на саміт ЄС, що відбудеться 25 листопада.

За словами Туска, Євросоюз і Велика Британія досягли найкращого компромісу щодо Brexit, повідомляє DW.

"Під час цих перемов ніхто не хотів нікого перемагати. Ми всі шукали гарної та справедливої угоди. І я вважаю, що ми, нарешті, знайшли найкращий компроміс. З огляду на все викладене вище, я буду рекомендувати, щоб у неділю ми схвалили підсумок перемов щодо Brexit", - заявив він.

Туск нагадав, що перед початком перемов були поставлені цілі мінімізувати невизначеність і порушення, спричинені Brexit, вирішити питання про статус громадян ЄС, які живуть у Великій Британії, забезпечити виконання Лондоном фінансових зобов'язань, уникнути жорсткої межі між Північною Ірландією та Ірландією, запобігти правовому вакууму для компаній ЄС.

Туск вважає, що зазначені цілі були досягнуті.

"Угода про Brexit гарантує, що права наших громадян будуть цілком захищені, мирний процес у Північній Ірландії не має бути порушений, Велика Британія продовжить платити в бюджет ЄС протягом перехідного періоду, і буде забезпечено юридичну визначеність", - пояснив він.

Президент Європейської Ради зазначив, що після ухвалення договору про Brexit у Британії та ЄС буде майже два роки, щоб домовитися про подальшу співпрацю. Однак якщо цього часу не вистачить, перехідний період буде продовжено ще на два роки.

Раніше сьогодні Іспанія досягла з Великою Британією домовленості щодо Гібралтару і зняла вето з угоди про Brexit.

Нагадаємо, 14 листопада парламент Великої Британії погодив проект угоди щодо "Брекситу", після чого документ офіційно опублікували на сайті Єврокомісії.

Запланований термін виходу Британії з Євросоюзу - 29 березня 2019 року.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram