ГоловнаСвіт

У Великобританії дозволили без суду відключати хворих від життєзабезпечення

Верховний суд визнав, що це не суперечить Європейській конвенції з прав людини.

У Великобританії дозволили без суду відключати хворих від життєзабезпечення
Фото: www.aif.by

Верховний суд Великобританії дозволив відключати пацієнтів, які перебувають у незмінному вегетативному стані, від апаратів життєзабезпечення без рішення суду.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Суд визнав, що це не суперечить Європейській конвенції з прав людини.

Зазначається, що протягом останніх 25 років рішення у таких справах виносив спеціальний суд із захисту прав юридично недієздатних людей, проте цей процес часто займав до декількох років, а апеляція у кожній справі обходилася уряду в суму до 50 тис. фунтів.

Це рішення стосувалося справи пацієнта, який в матеріалах суду називається "паном". Сам пацієнт помер у грудні минулого року, однак розгляд його справи продовжився і після смерті саме для того, щоб створити юридичний прецедент.

52-річний "І" був банкіром, вів активний спосіб життя, захоплювався спортом і ходив на концерти. У червні 2017 року він переніс інсульт, після якого сильно постраждали функції головного мозку.

Чоловік впав у вегетативний стан - він так і не отямився, а їсти та пити міг тільки за допомогою системи життєзабезпечення. Його лікар у вересні минулого року дійшов до висновку, що навіть якщо чоловік прокинеться, залишок життя він буде страждати від сильного фізичного болю і когнітивних порушень. У жовтні до того ж висновку дійшов запрошений сім'єю банкіра консультант-нейрохірург, після чого родичі "І" лікарі вирішили, що краще буде його від'єднати від системи годівлі та вентиляції легенів.

У Національній системі охорони здоров'я вирішили, що цей випадок може бути прецедентом. 1 листопада її представник звернувся до високого суду Лондона з проханням постановити, що в таких випадках родичам і лікарям не обов'язково звертатися в якісь судові інстанції.

Нагадаємо, у 2016 році в Нідерландах задумалися про легалізацію евтаназії здорових людей. У 2002 році Нідерланди стали першою в світі країною, де була легалізована активна евтаназія. Однак, вона може бути застосована лише щодо тих, хто відчуває нестерпні страждання, і у кого немає надії на одужання. Пізніше евтаназія була легалізована в Бельгії, Швейцарії, Люксембурзі, Канаді а також у чотирьох штатах США. Крім того, в декількох країнах дозволена пасивна евтаназія, за якою, щоб наблизити природну смерть хворого, йому перестають надавати медичну допомогу і припиняють боротьбу за його життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram