ГоловнаСвіт

Конституційний суд Грузії визнав покарання за вживання марихуани неконституційним

"Вживання марихуани є сферою, захищеною правом на вільний розвиток особистості".

Конституційний суд Грузії визнав покарання за вживання марихуани неконституційним
Фото: www.novostimira.com.ua

Конституційний суд Грузії задовольнив позов членів опозиційної партії "Гірчі" Зураба Джапарідзе і Вахтанга Мегрелішвілі проти парламенту країни і визнав всі санкції за вживання марихуани без призначення лікаря неконституційними.

Про це рішення оголосила перша колегія КС, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вживання марихуани є сферою, захищеною правом на вільний розвиток особистості", - йдеться у постанові суду.

Зазначається, що заборона на споживання марихуани - це дія, спрямована проти її обігу, і тому слугує законній меті - захисту здоров'я споживачів. Однак, на думку суду, роль окремого користувача у сприянні обігу марихуани дуже мала, отже, загрози її індивідуального споживання також малі.

"У зв'язку з цим встановлена відповідальність за споживання марихуани не виправдовує захисту законної мети та суперечить вимогам статті 16 Конституції Грузії", - зазначається в ухвалі суду.

Водночас КС вказав, що відповідальність за використання марихуани відповідає Конституції в тих випадках, коли конкретний факт споживання створює загрозу для третіх сторін. Наприклад, відповідальність за вживання марихуани визнана обґрунтованою, коли це діяння здійснюється у навчальних, виховних і освітніх установах, в громадських місцях деяких типів, наприклад, у громадському транспорті, в присутності неповнолітніх і т. д.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Конституційний суд Грузії задовольнив позов одного з представників опозиційної партії "Гірчі", визнавши неконституційним кримінальне покарання за вживання марихуани. Раніше, у липні, КС скасував тюремне покарання за посів конопель для особистого користування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram