ГоловнаСвіт

Конституційний суд Грузії декриміналізував вживання марихуани

Водночас зберігання марихуани вагою понад 70 г передбачає покарання у вигляді обмеження волі.

Конституційний суд Грузії декриміналізував вживання марихуани
Фото: kg.npu.gov.ua

Конституційний суд Грузії в четвер, 30 листопада, скасував кримінальне покарання за вживання марихуани, повідомляє Грузия Онлайн.

Згідно з рішенням суду, вживання конопель і марихуани більше не вважатиметься кримінальним злочином і не підпадає під статтю "незаконні виготовлення, придбання, зберігання в невеликих обсягах для особистого користування або незаконне споживання без призначення лікаря наркотичних засобів, їх аналогів або прекурсорів", оскільки воно не відповідає статті 16 конституції Грузії, згідно з якою "кожна має право вільного розвитку своєї особистості".

Відзначається, що згідно з Кримінальним кодексом Грузії, повторне вживання марихуани є кримінальним злочином, що не передбачає тюремного ув'язнення.

Позов до Конституційного суду проти парламенту Грузії вніс член партії "Гірчі" Гіві Шанідзе. Відповідач доводив, що вживання марихуани може відбуватися як в медичних цілях, так і з метою розваги - головне, що людина має право самостійно вибирати відповідну для себе форму розвантаження і відпочинку.

Суд вказав, що сторона відповідача не змогла надати суду докази, засновані на наукових дослідженнях або життєвому досвіді, на підставі яких суд зміг би зробити висновок, що вплив марихуани або стан абстиненції створює збільшену загрозу вчинення злочину та/або порушення громадського порядку.

Суд також зазначив, що відповідачі не змогли надати суду докази, що марихуана за своїми біологічними або хімічними властивостями викликає формування потреби використовувати інші наркотичні засоби.

У самій партії "Гірчі" рішення суду вже назвали "історичним".

Слід зазначити, що згідно з чинним законодавством, зберігання марихуани вагою понад 70 грамів все ще передбачає покарання у вигляді обмеження волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram