ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ ініціювало введення моніторингу наркотичної та алкогольної ситуації в країні

Завданням моніторингу буде аналіз і протидія незаконному обігу наркотиків і психотропів.

МОЗ ініціювало введення моніторингу наркотичної та алкогольної ситуації в країні
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я ініціювало впровадження на державному рівні належної системи моніторингу ситуації із вживанням наркотичних засобів та алкоголю для вирішення проблем зловживання психоактивними речовинами і зменшення пов'язаних із цим негативних наслідків.

Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів оприлюднено для громадського обговорення на сайті МОЗ.

Згідно з проектом, Центр психічного здоров'я та моніторингу наркотиків і алкоголю при МОЗ буде відповідальним за проведення моніторингу на підставі показників, визначених Європейським моніторинговим центром з наркотиків і наркотичної залежності (ЄМЦННЗ), Комісією з наркотичних засобів при ООН, а також Міжнародним комітетом з контролю за наркотиками.

Відзначають, що основним завданням моніторингу є "безперервне отримання і аналіз інформації про обіг психоактивних речовин, протидії йому, профілактиці незаконного споживання, а також інформації про процеси лікування та ресоціалізації залежних осіб".

Крім того, впровадження в Україні системи моніторингу направлено на своєчасне виявлення негативних тенденцій у сфері наркотичної та алкогольної залежності, нових загроз, які вони несуть для національної безпеки, а також їх запобігання.

Моніторинг передбачає аналіз ситуації за дев'ятьма показниками: смертність, пов'язана зі споживанням наркотичних і психотропних речовин, поширеність інфекційних захворювань серед споживачів ін'єкційних наркотиків, класи, види і ціни на наркотики психотропи, що є в незаконному обігу, джерела їх надходження, соціальна інтеграція осіб, залежних від психоактивних речовин.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що в Україні налічується 346 тисяч осіб, які вживають ін'єкційні наркотики.

За даними поліції, канабіс є найпопулярнішим наркотиком в Україні. За ним ідуть опіати та стимулятори амфетамінового ряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram