ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні завершилася "друга хвиля" підписання договорів у рамках медичної реформи

З 1 жовтня фінансування за новими тарифами отримають 380 медичних установ і 40 приватних клінік.

15 серпня Національна служба здоров'я оголосила про завершення "другої хвилі" підписання контрактів з медичними установами, які надають послуги первинної медичної допомоги. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

З 1 жовтня 2018 на фінансування за новими тарифами перейдуть 389 комунальних медичних установ, 40 приватних клінік і 33 лікаря-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

Фото: moz.gov.ua

Лідерами за кількістю поданих заяв та укладених договорів стали Харківська (58 договорів) і Львівська області (34 договори). Зокрема, з Нацслужби здоров'я починають роботу всі комунальні установи Харкова, Львова, Сум, Рівного, Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Маріуполя, Мукачева та багатьох інших міст, селищ і сіл. Повний список закладів можна переглянути в електронному форумі Національної служби здоров'я.

Заклади, які підписали договори в серпні, вже з жовтня 2018 почнуть отримувати оплати за надання медичних послуг сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами від Нацслужби здоров'я. До того часу вони будуть продовжувати фінансуватися за субвенції.

Голова Нацслужби здоров'я Олег Петренко зазначив, що під час "другої хвилі" заяви на підписання контрактів подали лікарні та клініки в тих областях, де не було жодного договору, зокрема, Луганська, Тернопільська та Волинська області.

Медзаклади, які уклали договір з НСЗУ, обслуговують всього 23 млн. чоловік. З них понад 10 млн. вже вибрали своїх лікарів.

Читайте:  Коли і як підписувати з лікарем декларацію, або 18 питань про медреформу

Інші комунальні медустанови, які надають первинну допомогу, повинні підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року. З 2019 року всі комунальні установи, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, отримуватимуть оплати за послуги від Нацслужби здоров'я за тарифами.

Точні дати "третьої хвилі" укладення договорів Нацслужба здоров'я оголосить найближчим часом.

Нагадаємо, кожен третій українець вже вибрав лікаря. У Харківській, Вінницькій та Полтавській областях декларацію про вибір лікаря підписав кожен другий житель. З липня в Україні послуги первинної медичної допомоги надаються за чіткими переліками, усі послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів оплачуються в повному обсязі з грошей платників податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram