ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Медичні установи повинні звітувати про зібрані благодійні внески, - МОЗ

Про вимагання внеску пацієнти повинні повідомляти керівництво лікарні та правоохоронні органи.

Медичні установи повинні звітувати про зібрані благодійні внески, - МОЗ
Фото: Макс Левин

Медичні установи не мають права вимагати від пацієнтів благодійних внесків, але можуть збирати кошти на добровільній основі. При цьому звітність про зібрані кошти та їх використання повинна бути публічною. Лист з такими вимогами сьогодні опублікувало Міністерство охорони здоров'я України.

"Ні в якому разі благодійні внески не можуть бути обов'язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медустановах. Невиконання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність", - сказано в повідомленні МОЗ.

Якщо персонал медустанови змушує пацієнта стати "благодійником", пацієнт може звернутися зі скаргою до головлікаря лікарні, в органи управління - департамент охорони здоров'я області, або відразу в правоохоронні органи.

Читайте: Сімейного лікаря обрав кожний третій українець

Щоб зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ України зобов'язало лікарні звітувати про зібрані благодійні внески. З 1 січня 2018 року медустанови повинні щокварталу інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання:

  •  на території медустанови в загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень;
  •  на сайті медустанови, якщо такий є;
  •  на сайті обласного департаменту або управління охорони здоров'я.

"Пацієнти повинні знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби - ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо - їх витрачено", - сказано в листі МОЗ.

Нагадаємо, за даними міністерства, в липні, після початку виплат за системою "Гроші йдуть за пацієнтом" зарплати лікарів і медсестер, які підписали декларації з пацієнтами, майже подвоїлися і сягають в окремих лікарнях 12-16 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram