ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Список "Доступних ліків" збільшився до 261 назви

59 із них пацієнти можуть отримувати безкоштовно.

Список "Доступних ліків" збільшився до 261 назви
Фото: Макс Левин

Міністерство охорони здоров'я 3 серпня затвердило новий перелік препаратів, які беруть участь у програмі "Доступні ліки". Тепер у ньому 261 назва препаратів, 59 з яких пацієнти можуть отримувати безкоштовно, а решта - з невеликою доплатою.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

Раніше в програмі брали участь 239 препаратів (у т.ч. 47 безкоштовних).

МОЗ прогнозує: якщо в першому півріччі пацієнти могли отримати близько 10 млн безкоштовних упаковок, то впродовж наступних шести місяців їх кількість становитиме понад 14 млн.

До списку безкоштовних препаратів входять не тільки препарати українських виробників, а й відомих іноземних компаній. Так, наприклад, щоб потрапити в новий перелік препаратів, вартість яких на 100% відшкодовуються за рахунок держбюджету, словенська компанія КРКА знизила ціну майже на 72%. Ціни знизили також фінська Orion і шведська AstraZeneca.

Урядова програма "Доступні ліки" стартувала з 1 квітня 2017 року. Пацієнти можуть отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Аптекам вартість ліків відшкодовує держава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram