ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ розробило стратегію боротьби з гепатитами "В" і "С" до 2030 року

В Україні до 5% населення інфіковані вірусним гепатитом "С" і 1-2,5% - гепатитом "В".

МОЗ розробило стратегію боротьби з гепатитами "В" і "С" до 2030 року
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я розробило стратегію профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів "В" і "С" до 2030 року.

Проект стратегії Кабінету Міністрів оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Зазначають, що побудова системи належного управління і фінансування протидії захворюваності передбачає вдосконалення механізмів координації і співробітництва між усіма учасниками процесу, включаючи державний і приватний сектор, а також неурядові організації.

Одним із завдань також є забезпечення належного державного фінансування і фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів заходів профілактики, діагностики та лікування гепатитів, вдосконалення механізмів планування потреби в препаратах, проведення переговорів з фармвиробниками щодо зниження цін на лікзасоби, а також заходів, спрямованих на заохочення реєстрації в Україна генериків.

Проектом документа передбачено підвищення рівня охоплення вакцинації від гепатиту "В" дітей згідно з календарем щеплень, а також медичних працівників, найбільш схильних до ризику інфікування.

Також у рамках протидії інфікування заплановано поліпшити стан оснащення установ медвиробами і витратними матеріалами для дезінфекції та стерилізації, удосконалити систему утилізації використаного ін'єкційного інструменту, а також системи інфекційного контролю в установах побутового обслуговування, де можливий контакт з кров'ю.

Удосконалення системи діагностики і лікування передбачає також розробку рекомендацій для визначення категорій осіб, які підлягають обов'язковому тестуванню на інфікування ВГ, розширення охоплення послугами скринінгу і лікування.

Згідно з текстом проекту, в Україні до 5% населення інфіковані вірусним гепатитом "С" і 1-2,5% - гепатитом "В". Більшість інфікованих не знають про свій статус і, відповідно, не отримують необхідних для лікування препаратів. При цьому низка факторів -таких як низький рівень вакцинації від гепатиту "В", недостатній рівень фінансування профілактики, діагностики та лікування, застаріла система інфекційного контролю в закладах охорони здоров'я, неналежне застосування компонентів донорської крові - сприяють новим випадкам інфікування.

Нагадаємо, торік Україна підписала мирову угоду з американською фармацевтичною компанією Gilead Sciences Inc. щодо препарату Sovaldi для лікування гепатиту "С".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram