ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Лікарня в Калуші намагалася отримати фінансування за підроблені декларації пацієнтів

44 тис. декларацій були заповнені від руки і не містили підписів пацієнтів.

Лікарня в Калуші намагалася отримати фінансування за підроблені декларації пацієнтів
Фото: Макс Требухов

У Калуші центр первинної медичної допомоги подав декларації без підписів пацієнтів, щоб отримати гроші.

З метою отримання виплат від Міністерства охорони здоров'я України у Калуші (Івано-Франківська область) лікарня подала непідтверджені декларації пацієнтів про підписання договорів із сімейними лікарями. Про це повідомив голова Національної служби здоров'я (НСЗУ) Олег Петренко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Служба вже уклала 161 договір із закладами, що надають первинну допомогу. Проте в одному випадку виплати ще не почалися.

"Це вимушений крок. У центрі первинної медико-санітарної допомоги міста Калуш внесли в електронну систему охорони здоров'я 44 тисячі декларацій за 15 днів. Це означає, що процес внесення відбувався безперервно 24 години на добу. Лише 40 секунд на кожну декларацію", - зазначив Петренко.

Це насторожило службу здоров'я, що призвело до більш ретельної перевірки декларацій. Оскільки за статистикою пацієнти воліють підтверджувати свої дані через СМС-повідомлення, перевіряльники здивувалися, виявивши, що калуські декларації підтверджені документами, які посвідчують особу (зазвичай таких 3-4%), і не підтверджені через мобільні телефони пацієнтів.

Нацслужба здоров'я припинила виплати цьому центру до з'ясування ситуації.

"На жаль, виявилося, що заклад вносив дані в систему на підставі декларацій незатвердженої форми, які були заповнені від руки. Замість того, щоб робити це в електронній системі, як того вимагає закон. На частині цих "декларацій" взагалі немає підписів пацієнтів. Номери декларацій, які автоматично повинна присвоювати система, вписані в декларацію вручну", - пояснив глава служби здоров'я.

Декларація складена з порушенням порядку не може бути оплачена.

Нагадаємо, 16 липня 2018 року повідомлялося, що МОЗ внесло зміни до Порядку вибору лікаря, скасувавши обов'язкове копіювання документів пацієнта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram