ГоловнаЕкономікаДержава

Держскарбниця переказала перші 244 млн гривень лікарням, які підписали декларації з пацієнтами

Деякі медустанови отримали вдвічі більше фінансування, ніж до початку реформи.

Держскарбниця переказала перші 244 млн гривень лікарням, які підписали декларації з пацієнтами
Фото: Влад Мусиенко

Державна казначейська служба України перевела 244 млн гривень в медустанови, які перейшли на сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Фейсбуці.

Гроші пішли в ті установи міст, громад і сіл, які добре підготувалися до трансформації системи охорони здоров'я і першими уклали договори з Національною службою здоров'я України.

Кожна з цих установ отримає фінансування відповідно до пацієнтів, які підписали декларації з лікарями. Супрун розповіла, що для багатьох це значно більше, ніж вони отримували щомісячно.

У приклад вона привела медустанови в Селидові і в Боровій. Центр первинної допомоги в місті Селидові в Донецькій області, який отримував близько 1 мільйона гривень, сьогодні отримає майже 2 мільйони гривень.

А в селищі Нова Борова Житомирської області медустанову, яка отримувала 183 тис. гривень, за своїх пацієнтів отримала понад 277 тис. гривень. "Це гроші, які прийшли за їх пацієнтами! І це тільки початок, адже лікарі продовжують підписувати декларації з новими пацієнтами.

9 установ, які уклали договори з НСЗУ, зможуть отримувати фінансування, коли усунуть виявлені Службою недоліки. У 8 з них закінчилася ліцензія і вони в процесі оновлення. Одна медустанова мала помилки в документах і з'ясовує цю ситуацію разом зі Службою. Наступного тижня і ці заклади отримають фінансування від НСЗУ.

"Спасибі всім медикам і управлінцям тих регіонів, які включилися в процес змін!"- резюмувала Супрун.

Національна служба здоров'я чітко виконала свої обов'язки перед українцями. Це сигнал для тих регіонів, які поки що відстають у змінах - дійте!", - зазначила вона.

Нагадаємо, з 1 липня набув чинності перший етап реформи охорони здоров'я, а з 2 квітня - приписна кампанія (можливість вибрати сімейного лікаря і підписати з ним декларацію). Детальніше про те, коли і як підписувати з лікарем декларацію, читайте в матеріалі LB.ua "Медична реформа: інструкція до застосування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram