ГоловнаБлогиОльги Богомолец

Знищення системи крові в Україні загрожує національній безпеці

Громадськість та міжнародні експерти б’ють на сполох — в Україні цілеспрямовано знищується державна система крові. Регіональні центри крові тихо передаються в оренду приватним структурам, а держава втрачає вплив на стратегічну для національної безпеки галузь.

Так вже відбулося у Харкові, Дніпрі та Черкасах, де обласні ради передали центри крові комерсантам, на черзі — Запоріжжя та інші міста, де готуються подібні рішення.

Фото: dneprcity.net

Внаслідок руйнації державної системи крові держава остаточно втратить контроль над ситуацією в галузі, що унеможливить прогнозування та створення стратегічного запасу крові на випадок широкомасштабних бойових дій чи інших глобальних надзвичайних ситуацій, коли переливання потребуватимуть тисячі і десятки тисяч людей.

Скоординована діяльність МОЗу та окремих обласних рад зі знищення державної системи крові — це диверсія проти національної безпеки України, оскільки такі дії під час військових дій загрожують зниженням обороноздатності та ставлять під загрозу життя сотень тисяч людей, які можуть стати жертвами війни.

Крім того, така державна політика порушує взяті Україною на себе зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та Директив ЄС, які гарантують забезпечення рівного та своєчасного доступу кожної особи до якісних та безпечних компонентів крові.

На моє переконання, правоохоронні органи мають провести розслідування дій чиновників на предмет корупційної змови та притягнути, у разі необхідності, всіх винних до суворої відповідальності.

В той же час разом з групою найкращих фахівців галузі ми вже готуємо комплексний законопроект “Про донорство крові”, яким передбачається створення сучасної, безпечної, ефективної та прозорої державної системи, здатної забезпечити усі потреби країни та її громадян у якісних компонентах крові за стандартами Європейського союзу.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася в системі крові, цей закон потребує негайного прийняття, і ми будемо поспішати, щоб встигнути внести його на розгляд Верховної Ради вже восени.

Ми повинні зупинити нищення стратегічних державних галузей України та відродити, нарешті, велич нашої країни. Разом ми обов’язково переможемо.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram