ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ спростовує масовий виїзд лікарів за кордон і дефіцит медичного персоналу

Реальні потреби в сімейних і спеціалізованих лікарях стануть відомі під час медреформи.

МОЗ спростовує масовий виїзд лікарів за кордон і дефіцит медичного персоналу
Фото: EPA/UPG

Міністерство охорони здоров'я України спростовує інформацію про дефіцит медичних працівників в Україні та про несприятливу ситуацію на ринку праці в цій сфері. Відповідну заяву оприлюднила прес-служба відомства.

"Будь-які заяви про стрімке зростання дефіциту кадрів на ринку праці лікарів є необґрунтованими. Протягом останніх 5 років немає різких змін у кількості вакансій лікарів в українських закладах охорони здоров'я", - йдеться у заяві.

За даними МОЗ, наприкінці 2017 року в Україні було 22 635 вакантних посад лікарів, у 2016 році - 21 837 посад, у 2015 - 21707, в 2014 - 20 689 , а в 2013 - 22 522. Різких стрибків у кількості вакансій відомство не зауважило.

Що стосується інформації про масовий виїзд лікарів на роботу за кордоном, у МОЗ вважають, що такі заяви не засновані на якихось надійних і перевірених даних.

"Офіційна статистика щодо трудової міграції медпрацівників за кордон не ведеться. Також невідомо про ведення якісних і доведених підрахунків щодо виїзду лікарів за кордон недержавними організаціями чи установами. Тому будь-які заяви про кількість медпрацівників, які виїхали з України, не мають надійних підстав", - йдеться у заяві.

У МОЗ зазначають, що тільки потреби пацієнтів повинні і можуть визначати необхідну кількість лікарів в регіонах і в медичних установах. Такі результати очікуються найближчими роками у результаті змін, проведених в рамках реформи охорони здоров'я.

"Коли зміни відбудуться на всіх рівнях медичної допомоги, місцева влада зможе побачити і оцінити реальні потреби населення у медпрацівниках і реалізувати низку заходів для їх залучення. Наприклад, створити умови для запрошення лікарів у населені пункти - забезпечити їх службовим транспортом, житлом тощо. Своєю чергою, нове фінансування від Національної служби здоров'я забезпечить конкурентні умови роботи і зарплати", - заявляють у МОЗ.

Нагадаємо, у липні в Україні стартувала друга хвиля "приписної кампанії", коли українці підписують декларації із сімейними лікарями. З квітня по липень було підписано більш ніж 9 млн декларацій, що перевершило оптимістичні прогнози МОЗ. Крім того, в липні Держказначейство вже спрямувало 244 млн гривень за принципом "Гроші йдуть за пацієнтом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram