ГоловнаСуспільствоЖиття

МОЗ назвало несподіваними високі темпи підписання декларацій з лікарями

"Ми очікували 2 млн упродовж перших півроку. Насправді ж за 2,5 місяця - 9,2 млн".

МОЗ назвало несподіваними високі темпи підписання декларацій з лікарями
Фото: Владислав Мусиенко

Міністерство охорони здоров'я не очікувало, що темпи підписання декларацій з лікарями будуть такими високими.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив заступник міністра Павло Ковтонюк.

"У квітні цього року почалася кампанія "Лікар для кожної сім'ї", і кожен з нас може вільно вибрати собі сімейного лікаря незалежно від прописки. Популярність цієї кампанії виявилася несподіваною навіть для нас. Ми очікували, що приблизно 2 млн українців упродовж перших півроку виберуть собі лікарів. Насправді ж за 2,5 місяця 9,2 млн людей вибрали своїх лікарів. Щодня приблизно 200 тис. українців вибирають собі лікаря. Це як середнього розміру місто, таке як Кам'янець-Подільський або Біла Церква", - сказав він.

Ковтонюк додав, що темпи кампанії є високими навіть у найвіддаленіших селах.

При цьому він визнав, що не всі регіони однаково активно підписують декларації.

"Є лідери, є аутсайдери. Лідерами за кількістю людей, які вибрали своїх лікарів, є Вінницька, Харківська, Полтавська, Чернівецька, Житомирська області. У Вінницькій області вже майже половина населення вибрала своїх лікарів. Серед аутсайдерів - Сумська, Черкаська, Закарпатська, Одеська, Запорізька області. У Сумській області ситуація поки що, на жаль, найгірша. Дуже повільно йде кампанія, адже це фактично позбавлення медиків кращих умов, кращого доходу, а пацієнтів - кращого обслуговування", - сказав він.

Заступник міністра повідомив, що кампанія з вибору лікарів уже починає приносити результат у плані підвищення якості послуг.

"Ми думали, що ці процеси будуть починатися пізніше, але ми вже бачимо перші ознаки їх. Наприклад, у сільській місцевості створюються можливості, щоб люди не їхали зайвий раз у райцентр заради медичних послуг. У Великобагачанському районі Полтавської області замість того, щоб купувати дороге обладнання для лабораторних досліджень, у сільській амбулаторії організували логістику лабораторного матеріалу через сумки-холодильники і автомобілі, які регулярно збирають цей матеріал по селах, завозять у райцентр і ввечері цього ж дня через комп'ютер результати надсилають лікарю в електронному вигляді. Тобто людина в селі може здати аналізи і не їздити для цього в райцентр", - сказав Ковтонюк.

За його словами, це тільки перші зміни, які будуть потім поширюватися по всій Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram