ГоловнаСвіт

Росіян попередили про ймовірне закриття всіх візових центрів

"Туристи ризикують повернутися до практики початку "нульових", коли отримання віз ставало незабутнім квестом".

Росіян попередили про ймовірне закриття всіх візових центрів
Фото: finnish.ru

У Росії мають намір ввести обов'язкову акредитацію компаній, керуючих візовими центрами. Це може призвести до їх закриття і появи величезних черг у консульствах, повідомила в четвер "Интерфаксу" прес-секретар Російського союзу туріндустрії Ірина Тюріна.

Запропоновані "Єдиною Росією" вимоги припускають, що максимальна частка іноземної участі в статутному капіталі компанії не повинна перевищувати 20%. Однак сьогодні в Росії працюють винятково іноземні керуючі візовими сервісними центрами: VFS Global, GVCW, VMS, BLS, TLS, Pony Express.

"Критерії видачі акредитації зараз такі, що жоден з діючих операторів ВЦ отримати її не зможе. Як мінімум за одним пунктом - частка іноземної участі в статутному капіталі - жодна з них не пройде пропоновану акредитацію МЗС. Усім іноземним дипмісіям у Росії доведеться або терміново міняти сервіс-провайдерів, або припиняти діяльність візових центрів", - зазначила Тюріна.

Жодна російська фірма не зможе відповідати всім вимогам законопроекту.

"Припустимо, як тимчасове рішення компанія-власник контракту з дипмісією могла б передати оперативне управління СВЦ, включаючи збір персональних даних заявників, такому собі субпідряднику - російській юрособі. Припустимо, за короткий час ця юрособа могла б відкрити 20 філій у різних містах і отримати необхідні сертифікати відповідності закону 152-ФЗ, що вже з галузі фантастики. Але звідки в цієї юрособи раптом візьметься трирічний досвід роботи в сфері надання візових послуг?" - сказала Тюріна.

"Посольствам і консульствам буде простіше закрити візові центри в Росії, ніж знайти підрядників, що відповідають новим вимогам закону. А візи оформлятимуть по-старому - у власному візовому відділі, часто єдиному на всю величезну країну. А отже, і туристи, і туроператори ризикують повернутися до практики початку "нульових", коли отримання віз щоразу ставало незабутнім квестом", - додала вона.

Візовий центр - це посередник, який приймає документи на візу і відправляє їх на розгляд у посольство або консульство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram