ГоловнаСвіт

Генсек ООН закликав країни-учасниць доплатити в бюджет організації відсутні $139 млн

США - найбільший донор - поки що свою частину фінансування не внесли.

Генсек ООН закликав країни-учасниць доплатити в бюджет організації відсутні $139 млн

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш закликав країни-учасниць організації доплатити внески в бюджет, у якому бракує 139 млн доларів.

Про це йдеться в його посланні до членів ООН, передає Deutsche Welle.

"Наші наявні резерви ще ніколи не були такими низькими такої ранньої пори року", - описав стан справ генсек ООН. Гутерріш наголосив, що організація такого рівня, як ООН, не може опинятися під загрозою банкрутства і закликав доплатити внески. За його словами, США - найбільший донор ООН - свою частину фінансування поки що не внесли.

"Зі 193 держав, що входять в ООН, до липня свої внески сплатили лише 112, при цьому найбільший донор - США, на частку яких припадає близько 22% бюджету ООН, - поки що не переказав необхідних коштів. Німеччина ж, навпаки, входить у список країн, які заплатили внески. Крім США і ФРН, до числа найбільших донорів входять Японія і Китай", - наголошено в повідомленні.

Бюджет ООН на 2018-2019 роки на $5,4 млрд (4,6 млрд євро) був схвалений на Генеральній асамблеї в грудні 2017 року. У цю суму не входять гроші, які ООН витрачає на миротворчі операції - цей бюджет становить приблизно $6,7 млрд (5,8 млрд євро) на 2018-2019 роки. Фінансовий рік операцій з підтримки миру триває з 1 липня по 30 червня.

Нагадаємо, у квітні 2017 року президент США Дональд Трамп заявив, що бюджет ООН слід переглянути в бік його зменшення. Пізніше, у вересні, голова Білого дому дорікнув ООН в неефективності та надмірній бюрократизації.

У грудні Штати оголосили про скорочення фінансування ООН на $285 млн.

У лютому 2018 року ООН просила у країн-донорів більш ніж $1 мдрд на боротьбу з голодом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram