ГоловнаСвіт

КНДР передала США останки загиблих на війні в Кореї американських солдатів

У Білому домі обіцяють передати їх сім'ям з усіма почестями.

КНДР передала США останки загиблих на війні в Кореї американських солдатів
Фото: EPA/UPG

Північна Корея передала США останки американських військовослужбовців, які загинули на її території під час Корейської війни 1950-1953 років.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Повідомляють про останки 55 солдатів. Їх спрямують на спеціальну експертизу. Літаком їх доправили на американську військову базу в Південній Кореї, де рейс зустрічала почесна варта.

Зазначимо, що на боці Південної Кореї проти комуністичної Півночі, яку підтримували СРСР і Китай, в 1950-1953 роках воювали понад 326 тис. американських солдатів.

Тисячі з них загинули. і тіла понад 5,3 тис., як вважають, залишилися на території КНДР. Серед них: в'язні таборів полонених, багато з яких загинули через суворі умови взимку 1950 року; учасники найбільших битв, у тому числі в районах річки Чхончхонган і провінції Унсал; поховані на тимчасових кладовищах ООН - 1954 року КНДР і Китай передали 3 тис. останків із цих кладовищ, але решту похованих залишилися на території Північної Кореї; загиблі в демілітаризованій зоні, що розділяє Північну і Південну Кореї - там, як припускають, можуть бути останки близько 1 тис. солдатів.

Очікується, що останки прибудуть у США 1 серпня після їх попереднього дослідження. У Білому домі обіцяють передати їх сім'ям з усіма почестями.

Раніше, до 2005 року, КНДР уже передала США 229 останків американських військових, але пізніше цей процес припинився через погіршення відносин між країнами у зв'язку з північнокорейською ядерною програмою.

Нагадаємо, передача останків солдат - один з пунктів домовленостей особистої зустрічі президента США Дональда Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином, які також включали згортання ядерної програми Північної Кореї.

"Після стількох років це буде видатний момент для багатьох сімей. Спасибі, Кім Чен Ин", - написав Трамп у своєму Twitter.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram