ГоловнаСвіт

США закликали КНДР брати приклад із В'єтнаму

Дональд Трамп вірить, що Пхеньян може повторити шлях Ханоя.

США закликали КНДР брати приклад із В'єтнаму
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео закликав Північну Корею брати приклад із В'єтнаму, який свого часу пішов на нормалізацію відносин зі США і досягнув процвітання.

Про це повідомляє Reuters.

Помпео зазначив, що президент США Дональд Трамп вірить, що Пхеньян може повторити шлях Ханоя, але для того, щоб це відбулося, лідер КНДР Кім Чен Ин "повинен ловити момент".

Держсекретар нагадав, що зближення США і В'єтнаму почалося 1985 року, коли країни почали разом працювати над поверненням у Штати останків американських солдатів, загиблих на війні у В'єтнамі.

Помпео підкреслив, що відтоді обсяги торгівлі між країнами зросли на 8 тис. відсотків, а американські компанії зробили мільярдні інвестиції у В'єтнам.

Нагадаємо, США брали участь у В'єтнамській війні в 1965-1973 роках. Конфлікт завершився перемогою Північного В'єтнаму. За більш ніж 20 років загинуло близько 3 млн в'єтнамських військових і близько 58 тис. американських солдатів. У 1984 році США ввели ембарго на постачання зброї до В'єтнаму.

Дипломатичні відносини між країнами були відновлені тільки через 20 років після закінчення війни. У 2014 році США частково зняли ембарго на продаж летальної зброї В'єтнаму, а 2016 - повністю. Президент країни Чан Дай Куанг тоді заявив, що "В'єтнам дуже високо цінує рішення США повністю скасувати заборону на продаж летальної зброї" і що це "є виразним доказом того, що обидві країни повністю нормалізували відносини".

12 червня 2018 року президент США Трамп зустрівся з лідером КНДР Кім Чен Ином. Під час саміту північнокорейська сторона підтвердила готовність до денуклеаризації, а США в обмін на це обіцяли надати Пхеньяну гарантії безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram