ГоловнаСвіт

З печери в Таїланді підняли на поверхню шістьох дітей (оновлено)

12 підлітків і їхній тренер просиділи в затопленій печері понад два тижні.

З печери в Таїланді підняли на поверхню шістьох дітей (оновлено)
Фото: EPA\UPG

Щонайменше двох хлопчиків із групи підлітків, які два тижні провели в затопленій печері на півночі Таїланду, підняли рятувальники на поверхню. Про це повідомляє ВВС.

Хлопчики перебувають у польовому госпіталі, розташованому біля входу в печеру. Вони проходять медичне обстеження.

Операцію було вирішено прискорити у зв'язку з небезпекою затоплення печери, де перебувають підлітки.

Аквалангістам потрібно вивести на поверхню загалом 12 підлітків з їхнім тренером.

Вік хлопчиків - від 11 до 16 років. Дехто з них, як повідомляють, погано плаває. Перед початком операції всю групу навчили користуватися аквалангом.

Хлопчиків виводять з печери по одному. За словами фахівців, дорогою з печери дітям не доведеться робити під водою будь-що самостійно: їх виводять надзвичайно досвідчені дайвери, і дітям потрібно лише не панікувати.

Проте, за словами експертів, операція пов'язана з великим ризиком.

Оновлення. Наразі на поверхню вдалося підняти шістьох дітей. Ще шестеро і їхній тренер поки що залишаються в печері. Про це пише Reuters.

У соцмережі опублікували відео, на якому показано, який шлях треба подолати, щоб діти опинилися на поверхні.

Нагадаємо, раніше керівник рятувальною операцією повідомив, що довше чекати з підняттям дітей і їх тренера на поверхню не можна, оскільки незабаром знову можуть початися дощі, що сильно ускладнить ситуацію.

12 юних футболістів віком від 11 до 16 років і їхнього 25-річного тренера виявили в частково затопленій печері на півночі Таїланду 2 липня. Операція їхнього пошуку тривала понад тиждень - з 23 червня, коли спортсмени після тренування сховалися в печері Кхао Луанг від негоди і їх відрізало від виходу через підтоплення.

За словами рятувальників, школярів і їхнього тренера відокремлюють від виходу кілька кілометрів. Кілька днів тому загинув колишній військовий ВМС Таїланду Саман Гунан, який доставив дітям балони з киснем, але знепритомнів на зворотному шляху.

В операції порятунку дітей, знайдених у тайській печері, брав участь також дайвер з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram