ГоловнаСвіт

У Таїланді розпочали операцію порятунку підлітків і тренера з печери

Два тижні тому вони сховалися в печері від сильного дощу і опинилися в пастці через підтоплення.

У Таїланді розпочали операцію порятунку підлітків і тренера з печери
Фото: EPA\UPG

У провінції Чіанграй на півночі Таїланду в неділю, 8 липня, почалася операція порятунку з підтопленої печери групи юних футболістів і тренера. У ній задіяні 18 водолазів, у тому числі 13 іноземців, повідомив очільник Чіанграю і керівник операції Наронгсак Осоттанакорн, передає DW.

"Якщо ми будемо чекати і почнеться дощ, нам знову доведеться відкачувати воду", - пояснив керівник рятувальної операції.

Він розповів, що о 10 ранку за місцевим часом (5:00 за київським часом) водолази вирушили всередину печери рятувати школярів. У рятувальній операції беруть участь 13 іноземних і п'ятеро тайських водолазів.

За словами керівника операції, перші школярі зможуть вибратися з печери щонайшвидше о 9 вечора за місцевим часом (16:00 за київським часом) через довжину підземелля. За оцінками рятувальників, увесь процес евакуації може зайняти від трьох до чотирьох днів.

За інформацією видання The Nation, перша група школярів, яку виведуть на поверхню, повинна складатися з чотирьох осіб.

Лікарі перевірили стан школярів і тренера, підтвердивши їхню готовність до операції визволення з печери. Зовні очікує понад десяток машин швидкої допомоги і вертольоти, які готові доправити визволених із печери в медустанови.

За розпорядженням рятувальників, понад 1000 журналістів покинули імпровізований табір, розбитий біля входу в печеру.

Батьки юних спортсменів попереджені про ризикованість операції, протягом якої кожного підлітка і їхнього тренера будуть супроводжувати по два водолази.

Нагадаємо, 12 юних футболістів віком від 11 до 16 років і їхнього 25-річного тренера виявили в частково затопленій печері на півночі Таїланду 2 липня. Операція їхнього пошуку тривала понад тиждень - з 23 червня, коли спортсмени після тренування сховалися в печері Кхао Луанг від негоди і їх відрізало від виходу через підтоплення. За словами рятувальників, школярів і їхнього тренера відокремлюють від виходу кілька кілометрів. Кілька днів тому загинув колишній військовий ВМС Таїланду Саман Гунан, який доставив дітям балони з киснем, але знепритомнів на зворотному шляху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram