ГоловнаСвіт

ООН оцінила щорічний обсяг хабарів у світі в трильйон доларів

Тільки Африка втрачає $14 млрд щорічно у вигляді податкових надходжень.

ООН оцінила щорічний обсяг хабарів у світі в трильйон доларів
Фото: od.gp.gov.ua

Загальна сума хабарів у світі в рік становить трильйон доларів, при цьому світова економіка втрачає близько $2,6 трлн щороку через корупційну діяльність.

Про це йдеться в повідомленні центру новин ООН

За інформацією програм розвитку ООН (ПРООН), в країнах, що розвиваються, корупційні втрати перевершують обсяги офіційної допомоги на цілі розвитку в 10 разів.

Цього року Управління ООН з наркотиків і злочинності, а також ПРООН розробили спільну кампанію, щоб зрозуміти, як корупція впливає на освіту, охорону здоров'я, правосуддя і демократію.

"Панамський скандал" і "Райське досьє" показали масштаб того, скільки грошей ховаються в офшорах. За інформацією Oxfam International, тільки Африка втрачає $14 млрд щорічно у вигляді податкових надходжень через виведення коштів в офшорні компанії. Ці втрачені кошти могли б оплатити охорону здоров'я і врятувати життя чотирьом мільйонам дітей, а також оплатити вчителів, щоб кожна африканська дитина могла вчитися в школі, зазначає голова департаменту управління з підтримки світобудівництва ПРООН Патрік Кеулерс. 

Як випливає з барометра глобальної корупції за цей рік в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, який підготувала Transparency International, 38% людей без достатку змушені платити хабарі за доступ до держпослуг. Transparency відзначала, що високі рівні хабарів пов'язані з низьким рівнем грамотності серед молоді.

У листопаді Міжнародний консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував базу документів, яку називають "архівом райських островів" або "райським досьє". Документи були отримані через витік інформації про власників офшорів у всьому світі з компанії Appleby. У списку опинилися політики, зірки, бізнесмени і так далі.

У минулому році ICIJ опублікував "Панамський архів". У ньому також йшлося про офшорні рахунки політиків і знаменитостей різних країн. Серед них виявився друг президента РФ Володимира Путіна віолончеліст Сергій Ролдугін, на рахунках якого було близько $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram