ГоловнаПолітика

Посол Швейцарії назвав корупцію в Україні перешкодою для інвесторів

"Першочерговим завданням було б захистити компанії в Україні, після чого ви залучите нові".

Посол Швейцарії назвав корупцію в Україні перешкодою для інвесторів
Гийом Шойрер
Фото: Илья Литвиненко/ДС

Корупція і відсутність верховенства права в Україні є серйозними проблемами для потенційних іноземних інвесторів, вважає посол Швейцарії в Україні та Молдові Гійом Шойрер.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Корупція є проблемою. Факт, що немає дотримання верховенства права. Це ті два елементи, через які багато бізнесменів сумніваються, чи приїжджати в Україну. Вони готові мати справу з конкуренцією, з діловими проблемами, проблемами виробництва, але не з цими двома проблемами, і в них мало можливостей для позитивної взаємодії. Їм це не подобається, тому що вони знаходяться в руках місцевої влади або суддів, або інспекторів, або когось ще", - сказав посол.

За його словами "першочерговим завданням було б захистити компанії в Україні, після чого ви залучите нові".

Шойрер зазначив, що неодноразово чув від представників швейцарських компаній в Україні про випадки прямої та непрямої корупції. Він також додав, що з подібними проблемами стикаються компанії не тільки зі Швейцарії, але і, наприклад, з України.

"Одна компанія інвестує сотні тисяч доларів, а інша компанія інвестує п'ять доларів. Умови нерівні. Таким чином, одна компанія отримує (і це непряма корупція), можливість для зниження ціни, тому що, ймовірно, вони платять пожежному інспектору гроші, щоб не мати належної протипожежної системи. І це те, що я почув від компаній", - сказав посол.

Нагадаємо, у вересні минулого року президент Петро Порошенко заявив, що українські правоохоронці почали полювання на корупціонерів.

У листопаді посол Данії Рубен Медсен заявив, що корупція все ще залишається серйозним викликом для України і підкреслює важливість боротьби з цим явищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram