ГоловнаПолітика

Перші результати боротьби з корупцією будуть, коли посадять хоча б дві тисячі чиновників, - Костанчук

Чиновник, який не зможе пояснити легальність придбаних капіталів, автоматично повинен ставати підозрюваним, вважає ветеран АТО.

Перші результати боротьби з корупцією будуть, коли посадять хоча б дві тисячі чиновників, - Костанчук
Тарас Костанчук
Фото: Сергей Нужненко

Про результати боротьби з корупцією в Україні, зокрема про досягнення НАБУ на цьому фронті, говорити передчасно, оскільки жоден із високопоставлених чиновників не відбуває адекватного покарання та не позбавлений волі.

Про це 15 лютого заявив ветеран бойових дій на Донбасі, керівник антикорупційної організації учасників АТО «Справедливість» Тарас Костанчук під час громадського обговорення звіту Національного антикорупційного бюро в парламентському Комітеті з питань запобігання і протидії корупції.

«Новоспечені антикорупційні структури займаються перетягуванням повноважень, обслуговуванням політичних та бізнес-інтересів угрупувань при владі, фактично імітують боротьбу із корупцією. Жоден корупціонер із вищих ешелонів влади за злочини не сидить в тюрмі», – зазначив Тарас Костанчук.

Голова «Справедливості» вважає, що ініціатива у боротьбі з корупцією повинна надходити від керівників держави і бути підкріплена адекватними покараннями чиновників, звинувачених в зловживаннях, як це відбувається в сусідній Румунії.

«Для знищення корупційної системи потрібні не додаткові повноваження, а в першу чергу, політична воля усіх, хто бере на себе місію боротьби з корупцією – починаючи від президента, міністрів і народних депутатів. Тільки тоді в Україні можна буде говорити про перші результати боротьби з корупцією, коли у нас, як в сусідній Румунії посадять пару тисяч чиновників, а український народ вийде на Майдан при першій спробі послабити покарання злочинців. Доведені до відчаю люди готові запропонувати свій справжній Народний суд, який буде судити без тяганини та окозамилювання», - сказав він.

Як вважає ветеран АТО Тарас Костанчук, для того, щоб боротьба із зловживаннями стала незворотною та ефективною необхідно прийняти закон про презумпцію вини держслужбовців. На його думку, чиновник, який не зможе пояснити легальність набутих капіталів, автоматично має ставати підозрюваним і доводити свою невинуватість у суді.

За результатами громадського обговорення звіту НАБУ, голова «Справедливості» повідомив, що буде відстоювати безкомпромісні позиції усіх учасників бойових дій на Сході України та вимагати проведення аудиту антикорупційних органів із залученням ветеранів АТО.

«Антикорупційні органи утримуються коштом українських платників податків та іноземних донорів, які сьогодні вимагають проведення негайного аудиту ефективності діяльності, як НАБУ, так і НАЗК та САП. До процесу громадського контролю потрібно включати ветеранів бойових дій в АТО, які мають бездоганну, принциповість та не бояться погроз», - підкреслив Костанчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram