ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав припинити блокування залізниці на Донбасі

"Блокада суперечить інклюзивному підходу до громадян України".

Євросоюз закликав припинити блокування залізниці на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз закликав припинити блокування залізниці на Донбасі.

"Блокада залізничного сполучення між контрольованими державною владою територіями і ОРДЛО суперечить інклюзивному підходу до громадян України, які проживають на територіях, де органи держвлади тимчасово не здійснюють свої повноваження", - йдеться в коментарі представництва ЄС, яке цитує агентство "Інтерфакс-Україна".

Диппредставництво закликає причетних до блокади осіб негайно припинити її. "Влада, зі свого боку, зобов'язана вирішити цю проблему якомога швидше", - сказано в повідомленні.

Євросоюз підкреслив, що блокування загрожує енергетичною кризою, "що зашкодить громадянам України по обидва боки лінії розмежування".

У коментарі наголошено на важливості прозорого проходження товарів через лінію розмежування, що сприятиме боротьбі з нелегальною міграцією і контрабандою. "Ми закликаємо українську владу посилити свої зусилля в цій сфері", - заявили в ЄС.

Брюссель вважає, що основною мирного і довгострокового вирішення конфлікту повинні залишатися Мінські угоди.

Нагадаємо, що на Донбасі перекрито три залізничні гілки, що призвело до зупинки постачання антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС.

В Україні оголошено надзвичайний стан в енергосистемі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram