ГоловнаСвіт

ООН і Чемпіонат світу з футболу в Росії. Бенкет під час чуми

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що полетить у Росію на Чемпіонат світу з футболу. Було б дуже доречно, якби по дорозі в Москву генсек ознайомився з російською класикою і прочитав, наприклад, трагедію О. Пушкіна «Бенкет під час чуми». Тим паче, що на російський "футбольний бенкет" генсек відправиться саме в четверту річницю справжньої, а не літературної трагедії - з MH17.

Антоніу Гутерреш
Фото: facebook/António Guterres
Антоніу Гутерреш
Голова Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш публічно "перетасував" міжнародні норми - зі сфери неприпустимого у сферу прийнятного. Генсек примудрився за кілька днів поставити весь світ у незручне становище: адже що тепер може протиставити демократична спільнота проти міжнародних злочинів, якщо навіть очільнику ООН цікавіше дивитися футбол на російських стадіонах? І футбол йому цікавіший, ніж прояв солідарності з родинами загиблих пасажирів MH17. Генсек є основним носієм і репрезентантом міжнародних норм, створених і закріплених після Другої світової війни. Росія ж сьогодні є основним порушником цих норм. І це поняття не абстрактні, а дуже навіть ґрунтовні та прописні.

По-перше, Росія порушила статут ООН у частині загроз і застосування сили проти інших держав і захоплення території інших держав. Також порушила статут про фінансування і підтримку тероризму, порушила міжнародне гуманітарне право і продовжує порушувати права людини.

По-друге, Москва ігнорує резолюцію РБ ООН 2401 про припинення вогню в Сирії. І це вже не кажучи про резолюцію Генеральної Асамблеї A / RES / 68/262 про територіальну цілісність України.

Однак кого цікавить дипломатія, етика і міжнародне право, якщо грає улюблена команда!

Фото: EPA/UPG

1 червня Постійне представництво Росії в ООН організувало урочистий захід у штаб-квартирі організації під назвою «15 днів до чемпіонату світу з футболу в Росії». Подію відвідав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який побажав Росії успіху в проведенні турніру. Тоді ж Гутерреш повідомив, що планує відвідати матч команди своєї країни - Португалії, яка зустрінеться зі збірною Марокко в Москві. «Я не впевнений, чи присутній зараз тут шановний посол Марокко, але один з нас буде дуже засмучений наприкінці матчу», - також пожартував португалець Гутерреш.

Своєю чергою постпред РФ в ООН Василь Небензя анонсував, що організовує трансляцію церемонії відкриття ЧС-2018. «Ми запросимо членів Радбезу ООН у делегатський зал на трансляцію церемонії відкриття Чемпіонату світу з футболу. Згідно з традицією, ми встановимо екрани, на яких можна буде стежити за трансляцією з Москви», - сказав російський дипломат.

Не змінилися наміри генсека ООН і через тиждень. Уже 8 червня на брифінгу в ООН плани Гутерреша поїхати в Росії підтвердив його прес-секретар Стефан Дюжарик. За його словами, це буде «частиною офіційного візиту, в рамках якого заплановано двосторонню зустріч з президентом Путіним. Також він відвідає одну гру».

«Очі не бачать - серце не болить»

Поки генсек збирався на футбольний матч, світ був сповнений різних новин. Візит Гутерреша на футбольний матч у РФ обговорювали в Нью-Йорку того дня, коли топ-новиною в американських ЗМІ були чергові російські обстріли в Сирії.

"Щонайменше 35 людей загинули в ніч на четвер, коли російські військові літаки атакували повстанців у селі Зардан, що в північній частині сирійського міста Ідліб... Станом на зараз це найкривавіша атака в цій частині країни з початку 2018», - повідомила The New York Times.

Крім того, в результаті обстрілу щонайменше 80 осіб отримали поранення. Під час евакуації постраждалих загинули троє волонтерів екстреної допомоги з групи "Білі шоломи".

Про обстріл сирійських поселень згадали і оонівські журналісти під час брифінгу 8 червня. За іронією долі, питання про причетність росіян до атаки в Сирії йшло відразу перед згаданим питанням іншого журналіста про Чемпіонат з футболу.

Волонтери 'Білих шоломів' евакуюють поранених після обстрілу, Ідліб, Сирія
Фото: twitter/White Helmets
Волонтери 'Білих шоломів' евакуюють поранених після обстрілу, Ідліб, Сирія

А за кілька годин до брифінгу в ООН уже президент США Дональд Трамп перед відльотом до Канади на саміт G7 заявив, що вимагає відновити G8 - повернувши туди Росію. Нагадаємо, Москву виключили з об'єднання після окупації нею українського Криму 2014 року і військової агресії на Донбас. І того ж року росіяни збили літак «Боїнг» рейсу MH17 малайзійської компанії, вбивши 298 осіб.

У той час, як у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в спікера Гутерреша запитували, за кого генсек буде вболівати на футбольному чемпіонаті в Росії, а Трамп вимагав повернути Москву в G7, перед посольством РФ у Гаазі (Нідерланди) родичі загиблих в катастрофі MH17 провели акцію протесту. Вони виставили 298 білих стільців (за кількістю жертв) у парку навпроти будівлі посольства. На деяких стільцях лежали червоні троянди, а попереду був напис «Правосуддя для MH17».

Нагадаємо, напередодні нідерландські слідчі підтвердили попередні висновки експертів, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого знищили МН17, на захоплену територію на сході України привезли саме з військової частини з Росії (м. Курськ).

Фото: EPA/UPG

Четверта річниця

І 17 липня - через день після того, як у Росії урочисто закриють фінал Чемпіонату світу з футболу, члени сімей загиблих відзначатимуть четверту річницю знищення «Боїнга» рейсу MH17 Малазійських авіаліній.

А напередодні ЧС члени сімей загиблих у катастрофі MH17 написали відкритого листа громадянам Росії. «Написати листа нас підштовхнув той факт, що Чемпіонат світу з футболу пройде в Росії, а відкривати його будуть лідери, яких ми вважаємо відповідальними за загибель наших близьких», - пояснив батько 25-річного Джека О'Браєна, який загинув в авіакатастрофі.

Він додав, що його син Джек грав у футбол із 7 років. «Ця гра була його найбільшою пристрастю. І тепер я здивований тим, що чемпіонат проходить тут (у Росії – ред.), а Джека вже немає», - написав він.

Цікаво, що в супровідному листі Джон О'Браєн повідомив, що російський перекладач, отримавши оригінальний текст звернення, відмовився від виконання замовлення через побоювання за власну безпеку. На російську мову лист переклала редакція «Новой газеты», яка й опублікувала його.

"Міжнародна солідарність? Ні, не чув"

Про необхідність бойкоту ЧС у Росії говорять не тільки нідерландські жертви російського терору. Для деяких країн і організацій міжнародна солідарність виявилася пріоритетною.

Про це говорить влада України, народ якої 4 роки бореться з російською агресією. І яку в ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, НАТО та інших міжнародних організаціях підтримує світова спільнота.

Про це також говорять депутати Європейського парламенту - і 14 червня вони мають намір внести в резолюцію з прав людини в Росії пункт про дипломатичний бойкот чиновниками країн Євросоюзу Чемпіонату світу з футболу в Москві.

Під час церемонії відкриття FIFA Fan Fest у Москві, 10 червня 2018.
Фото: EPA/UPG
Під час церемонії відкриття FIFA Fan Fest у Москві, 10 червня 2018.

Раніше, в березні, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила, що в Росію не поїдуть члени королівської сім'ї та британські міністри - через отруєння колишнього офіцера ГРУ Росії Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері. На знак солідарності з Великобританією дипломатичний бойкот підтримала Ісландія.

Пізніше про своє рішення не бути на церемонії відкриття чемпіонату заявив президент Польщі Анджей Дуда. А 7 червня рішення не відвідувати Росію прийняли члени уряду Австралії: міністр закордонних справ країни Джулі Бішоп оголосила, що на іграх збірної буде тільки посол.

Чи знає генсек ООН про формування такої міжнародної реакції? Швидше за все, знає, адже це його робота. Тому і питання про доцільність російського вояжу голови Організації, яка не повинна потурати агресивним країнам, які ведуть війни і вчиняють теракти, стоїть ще гостріше.

Гутерреш не просто португалець, який хоче подивитися матч своєї країни. Передусім він Генеральний секретар ООН. Тому повинен захищати і відстоювати позицію світової спільноти з багатьох міжнародних питань. А своїм візитом у Росію на футбол генсек ООН фактично проігнорує резолюції і заяви, раніше прийняті очолюваною ним організацією стосовно дій Росії (в Україні, Сирії і т.ін).

Звичайно, зустріч з російським президентом теоретично може бути особливо необхідна (причин цього генсек не оприлюднив). У такому разі він завжди може зустрітися з Путіним після ЧС.

Ну і навряд чи існують дипломатичні норми, які зобов'язують його сидіти на трибуні футбольних змагань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram