ГоловнаСвіт

Ердоган прибув до Афін з історичним візитом

Турецький лідер проведе низку зустрічей із грецькими колегами.

Літак президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана приземлився в міжнародному аеропорту Афін сьогодні о 10:42 ранку.

Про це повідомляє Greek Reporter

Таким чином Ердоган став першим президентом Туреччини, який відвідав Грецію за 65 років.

Глава МЗС Греції Нікос Котзіас і його турецький колега Мевлют Чавушоглу вітали Ердогана і його дружину.

Зазначається, що турецького лідера супроводжують урядові чиновники й турецькі бізнесмени.

У рамках свого візиту він о 11:30 відвідає пам'ятник Невідомому солдатові, де він покладе вінок, після чого поїде в маєток президента Греції, де його прийме Прокопіс Павлопулос і його дружина Власія.

Очікується, що о 11:45 почнеться офіційна церемонія вітання, після чого о 12:00 розпочнеться приватна зустріч двох президентів. О 12:40 до перемовин приєднаються делегації обох країн.

О 13:30 Ердоган і його делегація приїдуть до маєтку "Максімос", де він зустрінеться з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом. Після їхньої зустрічі о 14:50 будуть зроблені спільні заяви для преси.

О 16:30 Ердоган зустрінеться з лідером основної опозиційної партії "Нова Демократія" Кіріакосом Мітсотакісом (Kyriakos Mitsotakis).

Програма перебування Ердогана в Афінах на перший день завершиться офіційною вечерею в маєтку президента Греції о 19:25.

Як очікується, у п'ятницю, 8 грудня, о 11:15 Ердоган і його делегація вирушать до міста Александруполіс на північному сході Греції, де вони зустрінуться з міністром закордонних справ Греції з європейських справ Джорджем Катругалосом і заступником міністра закордонних справ Іоаннісом Аманатілісом.

О 12:10 Ердоган прибуде в місто Комотіні, де він відвідає Кірмахалле Каммі, а потім о 13: 30-15: 00 відбудеться обід турецького лідера в готелі Chris and Eve Mansion.

О 16:00 Ердоган завершить свій візит до Греції та вилетить до Туреччини.

Нагадаємо, що греко-турецькі відносини протягом історії супроводжуються взаємною ворожнечею і нетривалими періодами примирення починаючи з часу, коли Греція здобула незалежність 1821 року від Османської імперії. Відтоді дві країни зіткнулися одна з одною в чотирьох великих війнах: у греко-турецькій війні 1897 року, Першій Балканській війні (1912-1913 роки), Першій світовій війні та греко-турецькій війні 1919-1922 років. Основним подразником греко-турецьких відносин після 1950-х років став Кіпр.

Однією з недавніх причин зростання напруженості у відносинах між країнами стала ситуація довкола острова Кос, де Греція проводила військові навчання. Острів Кос входить до складу архіпелагу Додеканес. Після Другої світової війни він був переданий Греції, при цьому обумовлювався його демілітаризований статус. Однак після турецького вторгнення на Кіпр 1974 року Греція стала розміщувати там озброєння, ігноруючи всі претензії з боку Туреччини. На думку Афін, Анкара не має права заявляти протест, оскільки не брала участі в Другій світовій війні і, відповідно, не є учасником мирного договору з Італією, який окреслює крім усього іншого статус Додеканеських островів.

Протяжність державного кордону між країнами становить 192 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram