ГоловнаСвіт

На ізраїльській валюті зображено відомих персоналій з України

Їх фото замінили зображення інших двох вихідців з України.

Уряд Ізраїлю випустив банкноти нового зразка на 20 і 50 шекелів, на яких замінено зображення двох уродженців України на двох діячів культури, також пов'язаних з Україною, передає портал UJE — «Ukrainian Jewish Encounter».

У листопаді 2017 року на 20-шекелевій банкноті з'явилося нове зображення поетеси Рахель, вона замінила портрет Моше Шарета (1894-1965) - першого в історії Ізраїлю міністра закордонних справ і другого прем'єр-міністра Ізраїльської держави. Шарет (Черток) народився в Херсоні. Його батьки були видатними сіоністами Одеси і Херсона, а в їхньому будинку був міський сіоністський комітет.

Рахель (1890-1931) народилася в сім'ї купця. Вона виросла в Полтаві, де навчалася в єврейській школі і познайомилася з відомим письменником Володимиром Короленком. Після закінчення школи Рахель поїхала до Києва вивчати живопис. У 1909 році Рахель переїхала в поселення на озері Кінерет (Тіверіадське озеро, Галілейське море), а після Першої світової війни оселилася в Деґанії - першому кібуці в історії відродження Ізраїлю. Молода поетеса підписувала свої вірші ім'ям "Рахель", посилаючись на біблійну праматір Рахель. У своїх романтичних елегіях вона прославила озеро Кінерет, померла відносно молодою від туберкульозу.

На 50-шекелевій банкноті з 1999 року було зображення портрета івритського письменника Шмуель-Йосефа Агнона (1887-1970) - першого ізраїльського лауреата Нобелівської премії (з літератури). Він народився в Бучачі, який описано в романі Агнона "Гість на одну ніч" під назвою вигаданого міста Шібуші (Shibush). У своїй Нобелівській промові Агнон також згадав про місто Бучач.

Сьогодні в Бучачі Тернопільської області розташовано музей, присвячений творам письменника.

2016 року на зображенні 50-шекелевої банкноти Агнон поступився своїм місцем іншому вихідцю з України - видатному поетові Шаулю Черніховському (1875-1943). Черніховський народився в селі Михайлівка Мелітопольського повіту Таврійської губернії - нині це Запорізька область.

У дитинстві та юності він навчався і жив в Одесі. Після отримання медичної освіти працював лікарем у Мелітополі і в Харківській губернії. Черніховський покинув місто Одесу 1922 року, жив у багатьох країнах Європи, поки в 1931 році нарешті не оселився в Ізраїлі.

Черніховський став засновником сучасної поезії івритом, надаючи особливого значення універсальним і гуманним традиціям. Серед його творів є поеми "Елі" і "Сімха лав-тиснява", в яких розповідається про життя євреїв, розкиданих по всіх українських селах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram