ГоловнаСвіт

Євросоюз і Японія домовилися про створення найбільшої у світі ЗВТ

ЗВТ охопить 600 млн осіб і близько 30% світового ВВП.

Євросоюз і Японія домовилися про створення найбільшої у світі ЗВТ
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Євросоюз і Японія остаточно домовилися про створення зони вільної торгівлі.

Про це повідомляє The Financial Times.

Сторони погодили текст угоди про економічне партнерство для створення найбільшої у світі відкритої економічної зони. ЗВТ охопить 600 млн осіб і близько 30% світового ВВП.

Угода, робота над якою тривала чотири роки, знижує тарифи, впроваджує співробітництво у сфері стандартів і регулювання і відкриває ринки державних закупівель.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявили, що хоча ця угода має "значну економічну цінність", вона також має "стратегічне значення", демонструючи зобов'язання регіонів "підтримувати світову економіку на основі вільних, відкритих і чесних ринків з чіткими і прозорими правилами".

Юнкер назвав угоду потужним політичним сигналом світу.

"Остаточна домовленість з приводу угоди тепер відкриває шлях до завершення внутрішніх процедур, підписання, ратифікації й імплементації угоди", - йдеться в спільній заяві Юнкера і Абе.

Зазначають, що, незважаючи на оголошення, сторони не домовилися про захист інвестицій, що є останньою перешкодою на шляху вільної торгівлі між ними. Обговорення цього питання продовжиться вже наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram